w ,

Jak zrobić truskawki pod kruszonką? Pamiętaj o ważnej zasadzie

truskawki pod kruszonką
solidcolours, Getty Images Signature

Dziś podzielę się z Tobą kolejną kulinarną perełką. Z naszym sprawdzonym przepisem za każdym razem przygotujesz truskawki pod kruszynką w idealnym wydaniu!

Truskawkowe szaleństwo trwa w najlepsze. Nic więc dziwnego, że zdominowały one nasze codzienne menu. W końcu truskawki można przygotować zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Soczyste owoce to również świetna baza wielu deserów, jak i przekąsek. Ogromną popularnością cieszą się również koktajle i kompoty z czerwonym owocem w roli głównej.

Jak sama widzisz, pomysłów i inspiracji nie brakuje. I dziś do naszej bogatej bazy z przepisami i inspiracjami dołączy kolejna perełka kulinarna. Co to będzie? Nie marnuj ani chwili i od razu przeczytaj ten artykuł do końca. W mgnieniu oka wszystko stanie się jasne!

Dlaczego truskawki pod kruszonką?

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji na dzisiejszą perełkę kulinarną, należy podkreślić kilka istotnych faktów. Po pierwsze, przepis na przepyszne truskawki zapieczone pod kruszonką to idealny pomysł na deser, któremu nikt się nie oprze. Jest to dobry patent zarówno na niedzielny deser, jak i małe co nieco w środku zapracowanego tygodnia.

Po drugie, do przygotowania pysznego pysznego deseru potrzebujesz tak naprawdę 4 podstawowych składników, które na pewno można znaleźć w Twojej kuchni. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go jeszcze dziś.

I mała wisienka na torcie na koniec. Jeśli chcesz mieć pewność, że domowy deser uda się za każdym razem, pamiętaj o przestrzeganiu ważnej zasady. Proporcja 3:2:2 odnosi się do zależności pomiędzy mąką, masłem i cukrem. Na 3 części mąki dajemy 2 część masła i 2 część cukru. I to wszystko!

Domowy deser truskawki pod kruszonką

Ten słodki przysmak skradnie serce największego niejadka. I to od pierwszego kęsa!
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Pieczenie: 30 min.

Składniki

na 9 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania kruszonki. W tym celu łączymy ze sobą mąkę, podzielone na mniejsze kawałki zimne masło oraz cukier.
  • Składniki zagniatamy na kruche ciasto, po czym wstawiamy je do lodówki.
  • W międzyczasie dokładnie myjemy i osuszamy owoce.
  • Usuwamy również zielone szypułki, po czym kroimy truskawki na małe ćwiartki.
  • Owoce przesypujemy do naczynia żaroodpornego. Następnie na wierzchu umieszczamy ciasto kruche podzielone na domową kruszonkę.
  • Formę z owocami i kruszonką wkładamy do piekarnika na 30 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Smacznego!
truskawki pod kruszonką
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Gotowy deser możesz podawać solo, na ciepło. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby pyszny wypiek z truskawkami serwować z lodami lub bitą śmietaną. Każda z zaprezentowanych opcji będzie prawdziwym strzałem w 10!

  • Miniatura:
  • solidcolours, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani