w , ,

Domowe masło w kilkanaście minut? Wystarczy nieco „pary” w rękach

Domowe masło to luksus, na który mogą pozwolić sobie tylko nieliczni, którzy mają dostęp do świeżego mleka prosto od krowy. Kremowe ekologiczne smarowidło to coś, co kosztuje krocie, no, chyba że zrobimy je samodzielnie w domu. Okazuje się, że da się to zrobić bez specjalistycznego sprzętu, wystarczy słoik i mocne ręce. Możesz zaangażować swojego faceta, bo trzeba będzie sporo siły.

Wartościowy tłuszcz, który każdy zna

Masło to produkt kuchenny o szerokim zastosowaniu w kuchni. Najprościej posmarować nim pieczywo, ale przyda się także jako polewka do pierogów czy tłuszcz do kruchego ciasta, którym wyklejamy tartę. Istnieje sporo zamienników masła, ale zastąpienie go w pełnej okazałości jest niemożliwe. Poza właściwościami natłuszczającymi ma wyjątkowy smak, który jest niezwykle pożądany zarówno w wypiekach jak i daniach głównych.

Masło od zawsze było drogim produktem, ale w ostatnich latach przybrało niebotyczne ceny zaczynające się od 10 zł za kostkę. Jeśli masz większą rodzinę lub bardzo lubisz ten tłuszcz, taka ilość masła starcza na dobę, góra dwie. W ciągu tygodnia za sam tłuszcz płacisz już sporą sumkę, a to jedynie jeden z wielu elementów w posiłkach, które spożywasz. Co zrobić w takiej sytuacji — ograniczyć masło, znaleźć zamiennik? A co jeśli powiemy, że domowe masło jest w zasięgu twojej ręki i to za małe pieniądze?

Domowe masło, które może zrobić każdy?

Domowe masło
princessdraf, Gettu Images

Zanim spiszesz ten pomysł na straty, przeczytaj jak zrobić masło, bez specjalistycznych przyrządów, których trzeba szukać u babci na wsi. Zamiast maślniczki rodem ze skansenu będziesz potrzebować szklanego słoja i śmietanki o dużej zawartości tłuszczu, koniecznie wybierz tą 36% tłuszczu. Jeśli chodzisz na siłownię, świetnie się składa — trzeba Ci mocnych rąk do potrząsania.

Przepis na masło ze słoika

MarikaSan, Getty Images Signature

Co będzie Ci potrzebne?

  • słoik o pojemności 1 litra
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 szczypta soli
  • miska zimnej wody

Śmietanka musi być mocno schłodzona a słoik wyparzony. W innym wypadku masło może się nie udać.

  1. Do słoika wlej śmietankę i dodaj nieco soli (ta przyśpieszy cały proces ubijania). Następnie zacznij energicznie potrząsać słoikiem.
  2. Śmietanka będzie miała konsystencje bitej śmietany, nie przestawaj ubijać. W trakcie potrząsania grudki tłuszczu zaczynają się wytrącać. W pewnym momencie w słoiku będą widoczne grudy i zawiesina – maślanka.
  3. Grudki po czasie powinny połączyć się w nieregularną grudę. Kiedy tak się stanie, wyciągnij grudę i uformuj ją w dłoniach, odciśnij maślankę, a następnie wstaw masło do wody i ugniataj, by nadać odpowiedniego kształtu.

Takie masło jest gotowe do użycia. Można je przerobić na masło czosnkowe czy ziołowe, lub pozostawić w naturalnej formie. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli