w ,

Pulchne i soczyste kotlety mielone? Zapamiętaj jedną ważną zasadę

Źródło: rimmabondarenko

Ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty i kotlet mielony. Kto z nas nie kocha tego połączenia? Jednak, żeby móc się zajadać smacznym mielonym, musimy zastosować jedną prostą zasadę. Dzięki niej, nasze kotlety mielone zawsze wyjdą aromatyczne, pulchne i przede wszystkim soczyste. O jakiej zasadzie mowa?

Planując obiad w którym główną rolę pełnił będzie kotlet mielony, musimy pamiętać o wyborze odpowiedniego mięsa. Najczęściej kupowanym mięsem jest w tym przypadku mięso wieprzowe. W zależności od tego jaką część wybierzemy kotlety będą bardziej lub mniej soczyste. Mięso z łopatki wieprzowej sprawi, że kotlet będzie soczysty, ale też bardziej tłusty i kaloryczny. Kupując mieloną szynkę, lub mięso drobiowe kotlet wyjdzie bardziej suchy. Co istotne. Starajmy się nie kupować mięsa już zmielonego, a zmielmy je sami w maszynce do mielenia mięsa.

Składniki dodawane do mielonych i ich ewentualne odpowiedniki

Jednak nie tylko wybór mięsa decyduje o smaku końcowym mielonych. Równie ważne są pozostałe składniki. A w szczególności to w jakich proporcjach je zmieszamy. Większość gospodyń przygotowuje masę na kotlety mielone na tzw. oko. Nie jest to do końca dobry pomysł. Szczególnie jeden składnik powinien być dokładnie odmierzony. Jaki? Aby odpowiedzieć na to pytanie musimy najpierw określić jaką rolę pełnią pozostałe składniki w masie. I tak:

  • jajka- łączą wszystkie składniki i nadają im spoistości i miękkości. Jeśli nie chcemy lub nie możemy używać jajek możemy zastąpić je kaszką manną lub siemieniem lnianym.
  • bułka- nada kotletom puszystości. Zamiast niej do masy można dodać namoczone i odciśnięte płatki owsiane.
  • cebula- dzięki zawartym w niej sokom, sprawia, że kotlety mielone wychodzą soczyste. Dla przeciwników cebuli dobrym odpowiednikiem będzie np. cukinia.

Chcesz zrobić soczyste i miękkie kotlety mielone? Zadbaj o proporcje

A teraz najważniejsza zasada, która decyduje o smaku mielonych. Są to proporcje. O ile większość składników, można dodać na oko, to w przypadku jajek powinniśmy kierować się konkretną proporcją. Profesjonalni kucharze stosują zasadę: jedno jajko na pół kilograma mięsa. To właśnie dzięki odpowiednim proporcjom, nasze kotlety zawsze wyjdą idealne.

  • Miniatura:
  • Źródło: rimmabondarenko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.