w , ,

Pierogi – zamrażać surowe czy ugotowane?

Źródło: Qwart, Getty Images

Przed nami Wigilia. Zgodnie z tradycją w tym dniu na świątecznym stole ma znaleźć się aż 12 dań. Ale jak tu w dzień Wigilii, czy dzień przed, przygotować tak dużą ilość posiłków? Na szczęście część z wigilijnych potraw można przygotować znacznie wcześniej. Mowa tu m.in. o pierogach, które można zrobić nawet trzy tygodnie przed świętami i zamrozić. W związku z tym pojawia się pytanie: jak mrozić pierogi? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie poniżej.

Wśród dań wigilijnych nie może zabraknąć pierogów. Najczęściej są to pierogi z kapustą i grzybami lub samymi grzybami. Już samo przygotowanie farszu sprawia, że w całym domu unosi się przepiękny zapach, który mocno kojarzy nam się z okresem świątecznym. Niestety zrobienie pierogów jest bardzo czasochłonne, więc wiele z polskich gospodyń robi je kilka tygodni wcześniej i mrozi. Istnieją dwa sposoby mrożenia pierogów. Który jest lepszy oceńcie sami.

Jak zamrozić pierogi?

Pierwszym sposobem jest mrożenie pierogów surowych. Po ich ulepieniu najlepiej rozłożyć je na blaszkach i wsunąć do zamrażalki do zamrożenia. Dzięki tej metodzie ciasto nie sklei się, a pierożki będą wyglądały jakby były ulepione tego samego dnia. Wybierając tą metodę musicie liczyć się z tym, że w dniu Wigilii pierogi trzeba będzie ugotować. Druga metoda mówi o tym, żeby zamrozić pierogi już ugotowane. Kiedy ostygną ugotowane pierożki rozkładamy i mrozimy, a następnie przekładamy do woreczków. Tak przygotowane pierogi w dniu Wigilii wystarczy podgrzać na patelni, lub w mikrofalówce.

Który sposób zamrażania wybrać?

Zarówno pierogi, które zostały zamrożone po ugotowaniu jak i te surowe, będą smakować tak samo dobrze. Decyzję musimy podjąć na podstawie swoich własnych preferencji i tego ile mamy czasu. My zdecydowanie preferujemy zamrażanie pierogów surowych i gotowanie ich w dniu Wigilii. Na pewno nie zalecamy mrozić samego farszu. Po rozmrożeniu ma on dużo wody i wymaga wolnego podsmażania, aż do całkowitego jej odparowania.

  • Miniatura:
  • Źródło: Qwart, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.