w

Smażysz kotlety mielone? Koniecznie spoglądaj na zegarek

Źródło: Mykola Lunov

W trakcie przygotowywania kotletów, wiele osób zastanawia się jak długo smażyć kotlety mielone, aby w środku były dobrze usmażone. Usmażone tzn. soczyste, a nie suche. Na szczęście my wiemy jak to szybko sprawdzić.

Kotlety mielone najczęściej przygotowywane są z łopatki wieprzowej, albo szynki mieszanej z karkówką. Wiele osób przygotowuje je również z mięsa drobiowego. Jednak niezależnie od rodzaju mięsa, cały sekret mielonych tkwi zdecydowanie gdzie indziej.

Na czym smażyć mielone?

Tradycyjne kotlety mielone przygotowuje się z mięsnej masy wymieszanej z cebulką, czosnkiem, jajkiem, przyprawami i namoczonej w mleku bułce. A na czym smażyć mielone? Pierwszym istotnym punktem decydującym o smaku kotletów mielonych jest tłuszcz. Najlepiej smażyć kotlety na smalcu, lub w lżejszej wersji na maśle klarowanym. Ale sam tłuszcz i dobre jakościowo mięso to jeszcze nie wszystko. Równie ważny jak sam tłuszcz, jest czas smażenia kotletów.

Jak długo smażyć kotlety mielone?

Podczas smażenia należy pamiętać, że nie powinny one ani 'pływać’ w tłuszczu, ani być smażone na praktycznie suchej patelni. Oleju powinno być tyle, żeby pokrywał całą patelnię i sięgał do około 1/3 wysokości kotleta. Tłuszcz powinien być dobrze rozgrzany, gdyż kotlety mają się smażyć, a nie dusić. I na koniec najważniejsze. Dobrze usmażony kotlet powinien być chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku. Żeby osiągnąć taki efekt, powinno się je smażyć w zależności od wielkości około 10 minut, po 5 minut z każdej strony.

  • Miniatura:
  • Źródło: Mykola Lunov

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.