w

Kotlety mielone, które smakują każdemu. Koniecznie dodaj do nich jeden dodatek

Źródło: rimmabondarenko

Tarte ziemniaki do kotletów? Pomysł wydaje się co najmniej dziwny. Ale tak, ten prosty trik z ziemniakami sprawi, że zawsze będą dobrze wysmażone, a jednocześnie soczyste w środku. W skrócie: idealne.

Kotlety mielone to klasyk w polskiej kuchni. Polacy pokochali tradycyjnego mielonego, który od lat gości na polskich stołach w trakcie obiadów. Okazuje się jednak, że nawet ten znany przysmak, może nas jeszcze zaskoczyć. Wystarczy, że dodamy do niego nie do końca oczywisty dodatek, w postaci mielonych ziemniaków. Jak to dokładnie zrobić?

Tarte ziemniaki do kotletów

Kotlety mielone zazwyczaj zawierają: mięso (wieprzowe lub wieprzowo- wołowe), namoczoną w mleku bułkę, cebulę, czosnek, jajko i przyprawy. Tak wygląda baza tradycyjnych mielonych. Dziś jednak odchodzimy od tradycji i do kotletów dodajemy tarte ziemniaki. Przygotowanie takich mielonych jest banalnie proste. Wystarczy dodać do nich starte na tarce ziemniaki w proporcji na 500 g mięsa- 1 ziemniak. Pamiętaj, że jeśli decydujesz się na dodatek ziemniaków musisz zrezygnować lub zmniejszyć ilość bułki namoczonej w mleku.

Inne dodatki do mielonych?

Okazuje się, że kotlety mielone pozostawiają nam wiele możliwości do eksperymentowania. Wielu znanych kucharzy urozmaica ich smak dodatkiem np. pieprzu ziołowego, drobno posiekanym koperkiem czy dodatkiem gałki muszkatołowej lub wędzonej papryki. Wiele osób dodaje do nic też mielonych ser, pokrojoną wędzoną paprykę, czy pieczarki. A ty jakie kotlety jadasz najczęściej?

  • Miniatura:
  • Źródło: rimmabondarenko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.