w

Kremowa jajecznica wg przepisu francuskiego szefa kuchni

Źródło: Nelea Reazanteva, Getty Images

Jajecznica to standardowe śniadanie w wielu polskich domach. Jednak mało kto zna sekret dzięki, któremu jajecznica wychodzi idealnie kremowa i lekka. My podpatrzyliśmy znanego francuskiego szefa kuchni i wiemy jak osiągnąć taki efekt.

Jacques Pépin to znany francuski szef kuchni, który przygotowanie jajecznicy ma w malutkim paluszku. Pépin jest autorem wielu książek kucharskich, a swego czasu gotował dla prezydenta Charles’a de Gaulle’a. Dlatego w ciemno możemy zaufać wszystkiemu co prezentuje w swojej kuchni. I faktycznie dzięki jego trikom nawet tak proste danie jak jajecznica, może smakować wybornie.

Czego potrzebujemy do zrobienia smacznej, kremowej jajecznicy?

Jajecznica wcale nie musi być nudnym daniem. Tym bardziej, że jajka to składnik, który idealnie komponuje się z wieloma dodatkami, zarówno mięsnymi, warzywnymi jak i tymi na słodko, np. w formie omleta z cukrem pudrem i rodzynkami. A jak sprawić, żeby jajecznica wyszła nam idealnie kremowa? Według Francuza, ważne jest dobre jakościowo masło na którym smażymy jajecznicę, jajka od sprawdzonego dostawcy, patelnia, która nie może być zbyt mocno rozgrzana oraz… śmietana.

Kremowa jajecznica wg Jacques Pépina

Do zrobienia kremowej jajecznicy we przepisu mistrza potrzebujemy jedynie kilku składników.

Składniki:

  • jajka- 4 szt.
  • masło- 1 łyżka
  • kwaśna śmietana- 1 łyżka
  • siekany szczypiorek
  • sól/ pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka wbij do miski i dokładnie rozmieszaj wraz z przyprawami. Mieszanie powinno być krótkie, ale intensywne, tak aby jajka wręcz lekko urosły. Mieszankę rozlej do dwóch miseczek.
  2. Na patelni rozgrzej masło i dolej rozmieszane jajka z pierwszej miseczki i mieszaj tylko do lekkiego ścięcia. Jeśli widzisz, że patelnia jest za gorąca i natychmiast ścina jajko, zdejmij ją chwilkę z palnika.
  3. Do lekko ściętej masy jajecznej, dodaj pozostałe jajka z drugiej miseczki oraz łyżkę śmietany. To właśnie śmietana doda jajecznicy upragnionego kremowego smaku. Smaż do uzyskania idealnej konsystencji. Całość posyp szczypiorkiem. Smacznego
  • Miniatura:
  • Źródło: Nelea Reazanteva, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.