w

W tym miejscu czosnek szybko się zepsuje. Polacy często popełniają ten błąd

Przechowywanie czosnku/Źródło: congerdesign, pixabay

Przechowywanie czosnku wydaje się mało istotną kwestią. Okazuje się, że jednak, że wiele miejsc może przyspieszyć jego pleśnienie. Gdzie powinniśmy go trzymać, aby jak najdłużej zachował swoje wartości odżywcze i świeżość?

Czosnek to najpopularniejszy 'naturalny antybiotyk’, który potrafi rozprawić się z wieloma chorobami, a także zapobiec wielu problemom ze zdrowiem. Sam czosnek przez swój ostry i piekący smak i zapach jest trudny do zjedzenia. Nic więc dziwnego, że dodajemy go chętnie do wielu dań, przystawek i sosów. Niestety wiele osób popełnia duży błąd, dotyczący przechowywania czosnku, przez który to prozdrowotne warzywo ląduje w koszu.

Przechowywanie czosnku

Jeśli chodzi o przechowywanie czosnku, wiele osób nieświadomie wkłada go z innymi warzywami do lodówki i… I jest to najgorsze miejsce w którym możemy trzymać czosnek. Dlaczego? W lodówce jest zbyt niska temperatura, a przede wszystkim jest tam wilgotno, przez co czosnek szybko się psuje i pleśnieje, a także traci swój charakterystyczny posmak i najcenniejsze właściwości. Skoro lodówka jest złym miejscem z powodu wilgoci, łatwo się domyślić, że należy go przechowywać w suchym miejscu. Dlatego też w przypadku czosnku lepiej nie kombinować i trzymać go w szafce lub na blacie w kuchni. Wiele osób zawiesza związany sznurkiem czosnek na małym haczyku, dzięki czemu ma do niego stały dostęp w trakcie gotowania.

  • Miniatura:
  • Przechowywanie czosnku/Źródło: congerdesign, pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.