Spis treści
Przechowywanie czosnku wydaje się mało istotną kwestią. Okazuje się, że jednak, że wiele miejsc może przyspieszyć jego pleśnienie. Gdzie powinniśmy go trzymać, aby jak najdłużej zachował swoje wartości odżywcze i świeżość?
Czosnek to najpopularniejszy 'naturalny antybiotyk’, który potrafi rozprawić się z wieloma chorobami, a także zapobiec wielu problemom ze zdrowiem. Sam czosnek przez swój ostry i piekący smak i zapach jest trudny do zjedzenia. Nic więc dziwnego, że dodajemy go chętnie do wielu dań, przystawek i sosów. Niestety wiele osób popełnia duży błąd, dotyczący przechowywania czosnku, przez który to prozdrowotne warzywo ląduje w koszu.
Przechowywanie czosnku
Jeśli chodzi o przechowywanie czosnku, wiele osób nieświadomie wkłada go z innymi warzywami do lodówki i… I jest to najgorsze miejsce w którym możemy trzymać czosnek. Dlaczego? W lodówce jest zbyt niska temperatura, a przede wszystkim jest tam wilgotno, przez co czosnek szybko się psuje i pleśnieje, a także traci swój charakterystyczny posmak i najcenniejsze właściwości. Skoro lodówka jest złym miejscem z powodu wilgoci, łatwo się domyślić, że należy go przechowywać w suchym miejscu. Dlatego też w przypadku czosnku lepiej nie kombinować i trzymać go w szafce lub na blacie w kuchni. Wiele osób zawiesza związany sznurkiem czosnek na małym haczyku, dzięki czemu ma do niego stały dostęp w trakcie gotowania.