w

Jeśli nie popełnisz tego błędu, twój sernik nie opadnie po upieczeniu

Źródło: Magone, Getty Images Pro

Sernik to wyjątkowo smaczny deser, który można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Owoce, pistacje, orzechy czy rodzynki.. niezależnie od użytych dodatków, sernik powinien być wysoki i puszysty. Jednak często popełniamy proste błędy, przez które sernik opada. O czym pamiętać i co zrobić, żeby sernik nie opadł po upieczeniu? Odpowiadamy.

Co zrobić, żeby sernik nie opadł?

W sieci możemy znaleźć wiele przepisów na idealny, puszysty sernik. I rzeczywiście przygotowanie sernika nie jest trudne. Wystarczy jedynie znać i pamiętać o kilku prostych zasadach. Niestety, jeden mały błąd może sprawić, że sernik opadnie zaraz po wyjęciu z piekarnika…

Podczas pieczenia sernika nie zaglądaj do piekarnika

Kiedy pierwszy raz pieczemy sernik, nie możemy się oprzeć pokusie zaglądnięcia do piekarnika… Jest to pierwszy duży błąd przez, który sernik opada. Sernik nie lubi zmian temperatury, a kiedy otwieramy piekarnik dostaje się do niego chłodne powietrze z pomieszczenia i.. mamy gotową sernikową klapę. Drugim błędem związanym z otwieraniem piekarnika jest sprawdzanie sernika patyczkiem. Kiedy otworzymy piekarnik z sernikiem i jeszcze wbijemy patyczek, możemy mieć pewność, że na środku pojawi się dziura, której nie da się już naprawić. Tak samo stanie się, kiedy szybko wyciągniemy sernik po upieczeniu. Pamiętajmy o tym, że po zakończeniu pieczenia, możemy jedynie lekko uchylić drzwiczki piekarnika. Sam sernik należy wyciągnąć dopiero po pełnym wystudzeniu.

Białka, mąka i temperatura

Drugim błędem przez który sernik opada jest zbyt mocne ubijanie białek i zbyt szybkie dodawanie ich do masy. Białka należy jedynie lekko roztrzepać i dodać na sam koniec przygotowania masy serowej. Kolejnym błędem podczas przygotowania sernika jest dodanie zbyt dużej ilości mąki, a także ustawianie zbyt niskiej lub zbyt wysokiej temperatury piekarnika. Sernik powinien być pieczony w temp. 180 stopni w przypadku pieczenia z termoobiegiem i w 190 stopniach, kiedy pieczemy bez termoobiegu.

Co zrobić z opadniętym sernikiem?

Jeśli twój sernik opadł nie wpadaj w panikę. Dobrym sposobem na zakrycie swojej kulinarnej porażki będzie dodanie na wierzch świeżych owoców, lub pokrojenie sernika i podanie pokrojonych kawałków na osobnych talerzykach. Pamiętaj o tym, że nawet jeśli sernik opadł, wcale nie oznacza to, że jest gorszy w smaku czy nie nadaje się do jedzenia.

  • Miniatura:
  • Źródło: Magone, Getty Images Pro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.