w , ,

Zupa szparagowa. Iście wiosenne danie dla dużych i małych

Performabooks, Getty Images

Zupa szparagowa to nic innego jak popularna jarzynowa z dodatkiem sezonowych warzyw. Można ją podawać zarówno dzieciom jak i dorosłym, bo wszystkie dodatki są lekkostrawne i delikatne. Jeśli jesteś fanką szparagów i chcesz je wykorzystać w stu procentach, ta zupa jest idealna!

Szparagi mają to do siebie, że ich zdrętwiałe końce nie są zbyt smaczne w naturalnej postaci i najczęściej trzeba je wyrzucić. W tym przepisie nic się nie zmarnuje! Ugotowane końcówki można zblendować z dodatkiem śmietany i tym samym zabielić zupę. W ten sposób zyskamy jeszcze więcej smaku i nic nie wyrzucimy.

Zupa szparagowa
dulezidar, Getty Images

Zupa ma piękny soczyście zielony kolor, który powstaje w wyniku zmielenia sporej ilości ziół. Jeśli nie jesteś fanka tak intensywnych smaków zieleniny, możesz pominąć ten krok lub dodać mniejszą ilość. Ja jestem fanką ziół i dania muszą zawierać sporo pysznej i aromatycznej zieleniny!

Zupa szparagowa

Zakładam, że nikt nie pogardzi taką pyszną zupą w wiosennym klimacie.
Czas całkowity 35 min.
Czas przygotowywania 35 min.

Składniki

na 6 porcji

Sposób przygotowania

  • Zacznij od odłamania zdrętwiałych końcówek szparagów, zalej je szklanką bulionu i postaw na gazie. Gotuj, aż będą miękkie.
  • W międzyczasie posiekaj cebulę i podsmaż na oleju w garnku z grubym dnem. Dorzuć obrane i pokrojone ziemniaki, a następnie zalej całość bulionem. Po chwili dodaj posiekaną marchew i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  • Do ugotowanych zdrętwiałych końcówek dorzucamy zioła i zahartowaną śmietanę, a następnie blendujemy całość na gładką masę.
  • Kiedy ziemniaki i marchew są już miękkie, dorzucamy pokrojone szparagi i gotujemy je zaledwie 5 minut, a pod sam koniec dorzucamy nasz krem do zabielenia.
  • Doprawiamy zupę solą i pieprze i podajemy na ciepło.
Zobacz
zupa warzywna
Ocena:
(1 głos)

Zupa szparagowa powinna znaleźć się na twoim stole choć raz w tym sezonie. Możesz ją przygotować w wersji mięsnej, na bulionie drobiowym z dodatkiem chipsów bekonowych.

Zamiast śmietany warto dorzucić trochę mleczka kokosowego, które nada nieco azjatyckiej nutki, ale nie przytłoczy smaku zupy. W ten sposób zupa będzie w 100% wegańska i każdy będzie mógł jej skosztować. Zabielenie z mąki jest zbyt ciężkie dla takiego dania, więc raczej unikaj tej metody.

  • Miniatura:
  • Performabooks, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli