w , ,

Idealna kaszanka z grilla. Mówią że „prostota zawsze się obroni”

kaszanka z grilla
Saithii, Getty Images

Kaszanka z grilla to nie lada wyzwanie dla każdego fana tego przysmaku. Choć wielu skreśla go na starcie, to warto choć raz w życiu zjeść dobrą kaszankę. Majówka to idealna okazja na wypróbowanie tego przysmaku. Z poniższym przepisem poradzi sobie nawet największy amator, więc do działa!

Zakładam, że żadne z was nie będzie robić swojej kaszanki od przysłowiowego zera. Zdobycie składników bywa nieco kłopotliwe, więc lepiej zainwestować w gotowy produkt u rzeźnika. Warto pytać o składy — im krótszy, tym lepszy. Otoczka powinna być naturalna, zrobiona z jelita wieprzowego, a nie plastiku. Inna sprawa to data przydatności, gdyż kaszanka nie powinna zbyt długo leżeć.

Najbardziej podstawowa wersja kaszanki to ta z pieczoną cebulką. Jeśli najdzie Cię ochota, nie musisz od razu odpalać grilla — patelnia w zupełności wystarczy. Cebulkę można przygotować dzień wcześniej, by była już gotowa do ugrillowanych kiełbasek. Jeśli jednak zapomnisz, lub zwyczajnie nie miałaś na to czasu, możesz przygotować cebulę razem z kaszanką. Poniżej tłumaczymy jak się za to zabrać.

Kaszanka z grilla elektrycznego

Majówka już tuż, tuż, a co za tym idzie, trzeba dopinać ostatnie zakupy, by w weekend nie martwić się o to, czy mamy wszystkie potrzebne składniki. Czy uwzględniłaś na swojej liście kaszankę? Jeśli nie, to duży błąd!
Sponsorowane
Czas całkowity 35 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Czas gotowania 20 min.

Składniki

na 6 porcje

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Cebulę obieramy i siekamy na piórka. Wrzucamy do miski, dodajemy olej, cukier, paprykę i porządnie mieszamy.
  • Wycinamy spore płaty folii aluminiowej i wrzucamy tam kiełbasy, a obok układamy porcję cebulki.
  • Zawijamy folie i układamy ją na grillu. Pieczemy ok. 20-25 minut, aż cebulka stanie się miękka.

Wartości odżywcze

Kaszanka z grilla elektrycznego
Na porcję przypada:
Kalorie
308.4
Tłuszcze
 
24.7
g
38
%
Węglowodany
 
8.9
g
3
%
Błonnik
 
1.6
g
7
%
Białka
 
12.4
g
25
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Kaszanka z grilla lubi prostotę, wiec dodatek karmelizowanej cebulki w zupełności wystarczy. Aby cebula miała jeszcze więcej smaku możesz ją polać mieszanką ketchupu z musztardą, lub dosypać trochę słodkiej papryki. Inny trik to mała ilość cukru, która dodatkowo osłodzi miękką cebulę.

  • Miniatura:
  • Saithii, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli