w , ,

Idealna kaszanka z grilla. Mówią że „prostota zawsze się obroni”

kaszanka z grilla
Saithii, Getty Images

Kaszanka z grilla to nie lada wyzwanie dla każdego fana tego przysmaku. Choć wielu skreśla go na starcie, to warto choć raz w życiu zjeść dobrą kaszankę. Majówka to idealna okazja na wypróbowanie tego przysmaku. Z poniższym przepisem poradzi sobie nawet największy amator, więc do działa!

Zakładam, że żadne z was nie będzie robić swojej kaszanki od przysłowiowego zera. Zdobycie składników bywa nieco kłopotliwe, więc lepiej zainwestować w gotowy produkt u rzeźnika. Warto pytać o składy — im krótszy, tym lepszy. Otoczka powinna być naturalna, zrobiona z jelita wieprzowego, a nie plastiku. Inna sprawa to data przydatności, gdyż kaszanka nie powinna zbyt długo leżeć.

Najbardziej podstawowa wersja kaszanki to ta z pieczoną cebulką. Jeśli najdzie Cię ochota, nie musisz od razu odpalać grilla — patelnia w zupełności wystarczy. Cebulkę można przygotować dzień wcześniej, by była już gotowa do ugrillowanych kiełbasek. Jeśli jednak zapomnisz, lub zwyczajnie nie miałaś na to czasu, możesz przygotować cebulę razem z kaszanką. Poniżej tłumaczymy jak się za to zabrać.

Kaszanka z grilla elektrycznego

Majówka już tuż, tuż, a co za tym idzie, trzeba dopinać ostatnie zakupy, by w weekend nie martwić się o to, czy mamy wszystkie potrzebne składniki. Czy uwzględniłaś na swojej liście kaszankę? Jeśli nie, to duży błąd!
Czas całkowity 35 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Czas gotowania 20 min.

Składniki

na 6 porcje

Sposób przygotowania

  • Cebulę obieramy i siekamy na piórka. Wrzucamy do miski, dodajemy olej, cukier, paprykę i porządnie mieszamy.
  • Wycinamy spore płaty folii aluminiowej i wrzucamy tam kiełbasy, a obok układamy porcję cebulki.
  • Zawijamy folie i układamy ją na grillu. Pieczemy ok. 20-25 minut, aż cebulka stanie się miękka.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Kaszanka z grilla lubi prostotę, wiec dodatek karmelizowanej cebulki w zupełności wystarczy. Aby cebula miała jeszcze więcej smaku możesz ją polać mieszanką ketchupu z musztardą, lub dosypać trochę słodkiej papryki. Inny trik to mała ilość cukru, która dodatkowo osłodzi miękką cebulę.

  • Miniatura:
  • Saithii, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli