Spis treści
Kaszanka z grilla to nie lada wyzwanie dla każdego fana tego przysmaku. Choć wielu skreśla go na starcie, to warto choć raz w życiu zjeść dobrą kaszankę. Majówka to idealna okazja na wypróbowanie tego przysmaku. Z poniższym przepisem poradzi sobie nawet największy amator, więc do działa!
Zakładam, że żadne z was nie będzie robić swojej kaszanki od przysłowiowego zera. Zdobycie składników bywa nieco kłopotliwe, więc lepiej zainwestować w gotowy produkt u rzeźnika. Warto pytać o składy — im krótszy, tym lepszy. Otoczka powinna być naturalna, zrobiona z jelita wieprzowego, a nie plastiku. Inna sprawa to data przydatności, gdyż kaszanka nie powinna zbyt długo leżeć.
Najbardziej podstawowa wersja kaszanki to ta z pieczoną cebulką. Jeśli najdzie Cię ochota, nie musisz od razu odpalać grilla — patelnia w zupełności wystarczy. Cebulkę można przygotować dzień wcześniej, by była już gotowa do ugrillowanych kiełbasek. Jeśli jednak zapomnisz, lub zwyczajnie nie miałaś na to czasu, możesz przygotować cebulę razem z kaszanką. Poniżej tłumaczymy jak się za to zabrać.
Kaszanka z grilla elektrycznego
Składniki
na porcje
- 4 kaszanka
- 5 cebula
- 1 łyżeczka papryka słodka mielona
- 2 łyżka olej
- 1/2 łyżeczka cukier
Sposób przygotowania
- Cebulę obieramy i siekamy na piórka. Wrzucamy do miski, dodajemy olej, cukier, paprykę i porządnie mieszamy.
- Wycinamy spore płaty folii aluminiowej i wrzucamy tam kiełbasy, a obok układamy porcję cebulki.
- Zawijamy folie i układamy ją na grillu. Pieczemy ok. 20-25 minut, aż cebulka stanie się miękka.
Wartości odżywcze
Kaszanka z grilla lubi prostotę, wiec dodatek karmelizowanej cebulki w zupełności wystarczy. Aby cebula miała jeszcze więcej smaku możesz ją polać mieszanką ketchupu z musztardą, lub dosypać trochę słodkiej papryki. Inny trik to mała ilość cukru, która dodatkowo osłodzi miękką cebulę.