Spis treści
W końcu mamy to. Majówka 2023 rusza oficjalnie! Jeśli planujesz grilla w tym czasie, marynata do mięs na pewno się przyda!
Czego nie może zabraknąć na grillu? Pysznych kęsków mięsnych, a żeby takie były, należy najpierw odpowiednio je przygotować. Bo nawet jeśli kupisz najlepsze kawałki mięsa, ale nie zaopiekujesz się nimi w dobry sposób, poniesiesz druzgocącą klęskę. Co zatem należy zrobić, aby mięso z grilla wyszło mega aromatyczne, soczyste i miękkie?
Oczywiście kluczem do sukcesu jest tutaj odpowiednia marynata. I tak się składa, że mam sprawdzony przepis na uniwersalny miks, który będzie pasował zarówno do karkówki, pulpetów wieprzowych, jak i drobiowych szaszłyków.
Zamiast więc przygotowywać kilka wersji przeróżnych marynat, postaw na szybki i prosty patent, który nigdy Cię nie zawiedzie.
Uniwersalna marynata do mięs na grilla – jak ją zrobić?
Aby przygotować domowej roboty marynatę do mięs, potrzebujemy tak naprawdę podstawowych składników, które można znaleźć w każdej kuchni. Są to bardzo popularne produkty, które lubi każdy z nas. Masz więc pewność, że trafisz w kubki smakowe wszystkich uczestników grilla.
Do przygotowania naszej marynaty będziemy potrzebować: 1/3 szkl. oleju, 1/4 szkl. miodu, 3 łyżki sosu sojowego, 2 obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżki słodkiej papryki, 3 łyżki oregano, 3 łyżki bazylii, 1 łyżkę soli oraz 1 łyżeczkę pieprzu.
Połącz wszystkie składniki, po czym wymieszaj je z oczyszczonym i podzielonym na mniejsze kawałki mięsem. Tak przygotowany miks przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki minimum. na 4 godziny. Oczywiście im dłużej mięso będzie się marynować, tym na lepsze efekty możemy liczyć. Jeśli istnieje taka możliwość, najlepiej zamarynować mięso wieczorem i wstawić je do lodówki na całą noc.
I to wszystko. Teraz już wiesz, co zrobić, aby przygotować genialną marynatę do mięs na grilla. Zrobisz ją dosłownie w 15 minut. Szybciej i prościej po prostu się nie da! Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym na koniec nie zapytała Cię o Twoją sprawdzoną recepturę na domową marynatę. Masz taki przepis?