Spis treści
Sezon zielonych szparagów kwitnie w pełni, więc trzeba z nich korzystać, a jednym z takich sposobów jest sałatka. Można ją przygotować na lunch do pracy czy szkoły, ale naszym zdaniem pasuje genialnie do grillowanego mięsa. Sprawdź jak ją przygotować!
Sałatka szparagowa ma to do siebie, że można ją przygotować tylko w sezonie, który jest dość krótki. Jego okres przypada na kwiecień i maj. Zachęcamy do skorzystania z tej opcji, bo nim się obejrzysz, szparagi znikną ze sklepów.
Do sałatki wykorzystamy ugotowane jajka na twardo oraz szynkę, ale zawsze możesz je zamienić na jakieś inne źródło białka np. strączki czy tofu. Sałatka ma być zdrowa i odpowiadać twojej codziennej diecie, a głównym składnikiem mają być szparagi, reszta jest zupełnie dowolna.
Sałatka ze szparagami i jajkiem
Składniki
na 4 porcje
- 1 pęczek szparagi
- 3 jajko (ugotowane na twardo)
- 1 puszka kukurydza
- 150 g szynka
- 1 cebula czerwona
- 1 pomidor
- 5 łyżka oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania szparagów do sałatki. Musisz odłamać sztywne końcówki a resztę warzywa wrzucić do osolonego wrzątku na 3-4 minuty. Po wyciągnięciu będą miękkie, ale w dalszym ciągu chrupkie.
- Ugotowane jajka i pomidor kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Szynkę konserwową kroimy w cienkie paseczki.
- Składniki wrzucamy do miski, posypujemy solą i pieprzem, a następnie polewamy oliwą. Jeśli chcesz, możesz ją zastąpić łyżką majonezu.
Szparagi to bardzo zdrowe warzywo, które można jeść solo lub dodawać do różnych potraw jako wiosenny akcent. Jego sezon jest niezwykle krótki, więc trzeba go wykorzystać po całości, następne szparagi dopiero za rok! No, chyba że zdecydujesz się na warzywa z importu, ale te niestety nie są już tak smaczne i delikatne.
Sałatka z zielonych szparagów to genialny dodatek do grilla, a jak wiemy majówka to idealny czas na grillowane mięso. Na naszym serwisie znajdziesz mnóstwo pomysłów na oryginalne dania, w sam raz na wieczór z rodziną.