Spis treści
Robisz wiosenny obiad, ale nie masz pojęcia jak powinno wyglądać gotowanie młodej kapusty? Już za moment wszystko stanie się jasne!
Mogłoby się wydawać, że gotowanie młodej kapusty to nic trudnego. Warto jednak wiedzieć, że nawet przy prostych czynnościach kulinarnych łatwo się wyłożyć. Dlatego też dobrze trzymać się sprawdzonych rozwiązań i trików.
Nie inaczej jest również w przypadku gotowania młodej kapusty. A, że właśnie mamy na nią prawdziwy boom, dobrze wiedzieć, jak ją ugotować w idealny sposób. Tak, aby wydobyć z warzywa wszystko to, co najlepsze. Będzie smacznie, szybko i ciekawie. Obok takiej kombinacji nie możesz przejść obojętnie.
Gotowanie młodej kapusty – dlaczego warto?
Na pewno nie jeden raz jadłaś zasmażaną młodą kapustę. I jest to jak najbardziej pyszny dodatek, któremu nie sposób powiedzieć nie. Sprawdzoną recepturę na jej przygotowanie znajdziesz również u nas. To jednak nie oznacza, że nie możemy jednocześnie próbować nowych rozwiązań w kuchni.
Dziś chciałabym skupić się na młodej kapuście w gotowanej wersji. Dlaczego? Bo jest genialna w smaku i nie sposób się jej oprzeć. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Pyszny dodatek zrobisz w szybki sposób, zaledwie z kilku składników.
Co więcej, taki miks pasuje do wielu dań – od chrupiących schabowych, soczystych mielonych, po obłędne kopytka. Możesz połączyć ją również z żeberkami, kiełbasą oraz boczkiem.
Młoda kapusta w gotowanej wersji
Składniki
na 6 porcji
Sposób przygotowania
- Kapustę drobno szatkujemy.
- Następnie przekładamy ją do garnka, po czym dolewamy do środka wodę.
- Kapustę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
- Po kwadransie dodajemy do garnka sól, pieprz, ocet i masło.
- Dokładnie wszystko mieszamy i gotujemy przez kolejne 5 minut.
- Smacznego!
Jak sama widzisz, przygotowanie młodej kapusty w ciekawym wydaniu, nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Tego przepisu po prostu nie możesz przegapić. Ślinka cieknie od samego patrzenia.
Oczywiście jeśli znasz inne ciekawe przepisy z użyciem młodej kapusty, koniecznie mi o tym napisz. Z chęcią wypróbuje kolejne ciekawe nowinki kulinarne.