w , , , ,

Jedzenie na grilla w słodkim wydaniu? Ciekawe desery czekają

jedzenie na grilla
senky, Getty Images

Mogłoby się wydawać, że jedzenie na grilla to tylko wytrawne i słone smaki. A wcale nie musi tak być, o czym przekonasz się już za moment!

Od piątku możemy cieszyć się majówką, a co za tym idzie wolnym czasem spędzonym na łonie przyrody. W tym okresie nie może zabraknąć również tradycyjnego grillowania z rodziną i znajomymi. Na ruszcie na pewno znajdą się pyszne i kolorowe szaszłyki drobiowo-warzywne, karkówka w musztardowej marynacie, soczyste kiełbaski, czy mini pulpety z pieczonymi ziemniaczkami.

Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że mam ogromną słabość do słodkości. Nie może zabraknąć ich również na grillu. Dlatego jeśli również kochasz desery, trafiłaś w odpowiednie miejsce. Już za moment podpowiem Ci, jak w ciekawy i szybki sposób przygotować desery na grilla.

Słodkie jedzenie na grilla – moc inspiracji dla słodkożerców

Na grillu możesz przygotować całą masę genialnych kęsków w słodkim wydaniu. Na pierwszym miejscu na pewno można wyliczyć cały szereg owoców, które wystarczy podzielić na mniejsze kawałki i po prostu usmażyć na grillu. Po wizycie na ruszcie możesz podać je m.in. w formie sałatki.

jedzenie na grilla w słodkim wydaniu
Grillowane owoce/źródło: KucherAV, Getty Images

Moją ulubioną perełką w tym wydaniu są jednak owocowe szaszłyki. Na drewnianych patyczkach umieszczasz ulubione owoce i grillujesz na złoty kolor. Dla najmłodszych dodaję na patyczki jeszcze kolorowe pianki. Mają wtedy ogromną frajdę.

Kolejnym ciekawym pomysłem są pieczone banany z czekoladą. I tu najlepiej sprawdzą się dojrzałe owoce. Najpierw tniemy je przez całą długość, robiąc kilka małych kieszonek. Następnie do każdego otworu dodajemy kostkę czekolady. Tak skomponowany deser owijamy szczelnie folią aluminiową, po czym pieczemy na tacce do grilla ok. 10 minut.

Warto również wspomnieć o pieczonych jabłkach z niespodzianką. Wszystko co musisz zrobić, aby je przygotować, to wydrążyć gniazda nasienne i w powstałym otworze umieścić słodkie dodatki. Może być to czekolada, bakalie lub ulubiony dżem. Po upieczeniu jabłka na grillu, możesz podać je dodatkowo z gałką lodów lub bitą śmietaną.

Myślę, że nie muszę dodawać nic więcej, aby przekonać Cię do przygotowania w tą majówkę słodkich dodatków na grilla. Koniecznie daj mi znać, która z zaprezentowanych propozycji najbardziej Ci się spodobała.

  • Miniatura:
  • senky, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani