w

Nigdy nie popełniaj tego błędu podczas mrożenia pieczarek

Źródło: PublicDomainPictures, pixabay

Mrożenie pieczarek to świetny sposób, na to, aby przedłużyć ich trwałość. Jednak trzeba wiedzieć jak to dobrze zrobić, aby po rozmrożeniu grzyby nie stały się gumowate. Na szczęście my mamy na to swoje patenty, które zdradzamy poniżej.

Uwielbiamy pieczarki i bardzo chętnie jadamy je w wielu daniach i przekąskach. Zdecydowanie warto kupować je wtedy, kiedy są na promocji gdyż są wtedy o wiele tańsze. Tylko co zrobić z ich nadmiarem, aby nie spleśniały i nie wylądowały w koszu? Okazuje się, że jeśli masz dużo miejsca w zamrażalniku, jesteś uratowany. Podpowiadamy jak zamrozić pieczarki, aby po rozmrożeniu nadal smakowały i pachniały tak jak przyniesione prosto ze sklepu.

Mrożenie i rozmrażanie pieczarek- krok po kroku

  1. Zacznij od wybrania samych ładnych pieczarek. 'Ładnych’ tzn.? Pieczarki muszą być jędrne, bez widocznych śladów uszkodzeń. Do mrożenia nie nadają się pieczarki: konserwowe i marynowane. Dokładnie umyj lub obierz wybrane wcześniej pieczarki. Po umyciu osusz je papierowym ręcznikiem.
  2. Zblanszuj pieczarki przed mrożeniem. W tym celu zanurz je na około 30 sekund w wrzącej wodzie, a następnie szybko schłodź w zimnej. Dzięki blanszowaniu pieczarki zachowają swój kolor i konsystencję.
  3. Pieczarki pokrój w kostkę lub plastry i przełóż do specjalnego pojemnika do mrożenia. Ważne żeby pojemnik był szczelny, tak aby nie chłonął innych zapachów z zamrażalki.
  4. Kiedy chcesz wykorzystać zamrożone pieczarki odmrażaj je w lodówce przez dłuższy czas, a nie w mikrofalówce. Mikrofalówka sprawi, że staną się gumowate i niesmaczne.
  • Miniatura:
  • Źródło: PublicDomainPictures, pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.