Spis treści
Świat zakochał się we frytkach z sieci McDonald’s. I pewnie wielu z nas próbowało je odtworzyć w domu, jednak z marnym skutkiem. Aby zrobić chrupiące frytki jak z Maca nie wystarczy pokroić ziemniaków i upiec w piekarniku. Sekret idealnych frytek tkwi zupełnie gdzie indziej.
Chrupiące złociste na zewnątrz i mięciutkie w środku. Frytki z McDonald’s mają w sobie 'to coś’ co sprawia, że smakują zupełnie inaczej, niż te przygotowane w domu. Sekretna receptura frytek tkwi w jednym prostym i łatwo dostępnym składniku w którym są obtoczone.
Chrupiące frytki jak z McDonald’s
Aby zrobić frytki a’la McDonald’s potrzebujesz ziemniaków i… skrobi kukurydzianej. Ważne, żeby odmiana ziemniaków była mączysta, W sieci Mac wykorzystuje się ziemniaki Russet Burbanks, które są bogate w skrobie. To właśnie dobra odmiana ziemniaka i skrobia kukurydziana nadaje im smak i wygląd tych z Maca. Znając ten sekret teraz bez problemu zrobisz je sama w domu.
Przygotowanie frytek
- Obierz i pokrój ziemniaki w cienkie paski.
- Kiedy ziemniaki masz pokrojone, obtocz je w 2 łyżkach skrobi kukurydzianej i skrop oliwą. (Mimo że frytki z Maca smażone są w głębokim tłuszczu, my polecamy upiec je w piekarniku – stąd dodatek oliwy).
- Tak przygotowane frytki ułóż na blaszce, zachowując odstępy i piecz przez 15-20 minut w temp. 200 stopni.
- W trakcie pieczenia kilka razy przemieszaj frytkami, aby upiekły się równomiernie z każdej strony. Smacznego!
