Spis treści
Mój dziadek w każdy piątek robi pyzy z okrasą. Według niego osiągnięcie idealnej konsystencji między miękką kluską z twardym kawałkiem ciasta jest niezwykle trudne. Doświadczeni ludzie potrafią wyczuć idealną konsystencję na etapie zagniatania składników. Jeśli jeszcze nie opanowałeś tej sztuki, podrzucam ci recepturę na pyzy dziadka, wychodzą nawet największym amatorom!
Dawniej pyzy ziemniaczane były podawane w domach, gdzie się nie przelewało, a kluski potrafiły napełnić każdy żołądek. Po kilkunastu latach role nieco się odmieniły. Staropolskie potrawy powróciły do łask, dzięki czemu na pozór proste dania są podawane w restauracjach i knajpach. Teraz dostaniemy ten przysmak we wielu miejscach z kuchnią polską.
Pyzy z okrasą to przepis zero-waste, czyli taki dzięki któremu nie marnujemy żadnego jedzenia. Można je zrobić ze wczorajszych ziemniaków, których nikt już nie zje, a przed wyrzuceniem dzieli je zaledwie moment.
Pyzy dziadka
Składniki
na 4 porcje
Sposób przygotowania
- Ziemniaki z obiadu umieść w misce i wbij jajko. Ugnieć składniki na gładką masę, dosyp mąki ziemniaczanej i ponownie wymieszaj całą masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj cebulę i dorzuć ją do masy ziemniaczanej. Z powstałej masy uformuj kluski i ustaw na stolnicy.
- W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj trochę soli i oleju. Kiedy zacznie wrzeć, dorzuć kluski i gotuj ok. 7 minut od wypłynięcia. W międzyczasie zrób okrasę. Pokrój drobno cebulkę zeszklij ją na patelni a w garnku obok roztop kostkę masła. Dorzuć miękką cebulkę do masła.
- Podawaj na ciepło z dużą ilością okrasy.
Jak sama widzisz, przepis jest niezwykle banalny i nawet najwięksi amatorzy poradzą sobie z jego wykonaniem. Kluczowym elementem są proporcje produktów, dzięki którym ciasto nabiera odpowiedniej konsystencji. Jeśli chcesz, okrasę możesz zamienić na skwarki boczku, będą dobrze pasować do tego dania.
Zobacz również:
Jeden komentarz