w

Szare kluski rozpadają się podczas gotowania? Musisz zastosować złotą proporcję mąki do ziemniaków

Szare kluski
Dar1930, Getty Images

Szare kluski powróciły do naszych łask ze zdwojoną siłą. Kiedyś uznawano je za jedzenie biedoty, aktualnie podaje się je nawet w restauracjach! Ludzie pokochali ich prostote i delikatny smak, który łatwo jest dopasować do innych produktów spożywczych. Aby kluski wyszły idealnie, trzeba przygotować odpowiednie proporcje ziemniaków i mąki.

Nie od dziś wiadomo, że najlepsze kluski wychodzą spod ręki babci! Gdy nie mamy jej blisko, musimy sami przygotować danie od podstaw. Jeśli nie będziesz znać dobrych proporcji, może się okazać, że twoje kluski rozpadną się podczas gotowania.

Szare kluski zyskały drugą młodość w czasach PRL-u, gdy w sklepach brakowało żywności i trzeba było gotować z tego, co akurat było dostępne. Gosposie uciekały się do łatwych dań, które były tanie i pożywne. Jednym z nich były kluski, którymi tak chętnie się zajadamy.

Szare kluski

Szare kluski z tego przepisu wychodzą za każdym razem! Kiedy nie wiem, co podać na obiad, szare kluski ratują mnie z opresji.
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 20 min.

Składniki

na 3 porcje

dodatki do klusek

  • cebula (podsmażona lub boczek)

Sposób przygotowania

  • Zacznij od obrania ziemniaków ze skórki i starcia na tarce o drobnych oczkach tarki, tak samo, jak w przypadku placków ziemniaczanych.
  • Ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody, lecz nie robimy tego bardzo dokładnie, mają zostać lekko wilgotne.
  • Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Ugniatamy ciasto na jednolitą masę. Ma mieć konsystencje ugotowanej kaszki manny.
  • W garnku gotujemy osoloną wodę z dodatkiem oleju. Nabieramy łyżkę ciasta i wrzucamy do wody, aby kluska swobodnie opadła na dno. Kiedy wypłyną na powierzchnie, gotuj ok. 4-5 minut.
  • Podawaj z okrasą lub gulaszem mięsnym.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Proporcja ziemniaków w stosunku do mąki musi być taka sama, tylko wtedy kluski będą smaczne i miękkie. Jeśli przesadzisz z mąką, kluski będą twarde, natomiast zbyt duża ilość ziemniaków sprawi, że będą się rozpadać. Kluski podawaj w towarzystwie okrasy, ta z cebulki będzie najbardziej uniwersalna.

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • Dar1930, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli