Spis treści
Szare kluski powróciły do naszych łask ze zdwojoną siłą. Kiedyś uznawano je za jedzenie biedoty, aktualnie podaje się je nawet w restauracjach! Ludzie pokochali ich prostote i delikatny smak, który łatwo jest dopasować do innych produktów spożywczych. Aby kluski wyszły idealnie, trzeba przygotować odpowiednie proporcje ziemniaków i mąki.
Nie od dziś wiadomo, że najlepsze kluski wychodzą spod ręki babci! Gdy nie mamy jej blisko, musimy sami przygotować danie od podstaw. Jeśli nie będziesz znać dobrych proporcji, może się okazać, że twoje kluski rozpadną się podczas gotowania.
Szare kluski zyskały drugą młodość w czasach PRL-u, gdy w sklepach brakowało żywności i trzeba było gotować z tego, co akurat było dostępne. Gosposie uciekały się do łatwych dań, które były tanie i pożywne. Jednym z nich były kluski, którymi tak chętnie się zajadamy.
Szare kluski
Składniki
na 3 porcje
- 1 kg ziemniaki
- 1 szklanka mąka pszenna
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżka mąka ziemniaczana
dodatki do klusek
- cebula (podsmażona lub boczek)
Sposób przygotowania
- Zacznij od obrania ziemniaków ze skórki i starcia na tarce o drobnych oczkach tarki, tak samo, jak w przypadku placków ziemniaczanych.
- Ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody, lecz nie robimy tego bardzo dokładnie, mają zostać lekko wilgotne.
- Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Ugniatamy ciasto na jednolitą masę. Ma mieć konsystencje ugotowanej kaszki manny.
- W garnku gotujemy osoloną wodę z dodatkiem oleju. Nabieramy łyżkę ciasta i wrzucamy do wody, aby kluska swobodnie opadła na dno. Kiedy wypłyną na powierzchnie, gotuj ok. 4-5 minut.
- Podawaj z okrasą lub gulaszem mięsnym.
Proporcja ziemniaków w stosunku do mąki musi być taka sama, tylko wtedy kluski będą smaczne i miękkie. Jeśli przesadzisz z mąką, kluski będą twarde, natomiast zbyt duża ilość ziemniaków sprawi, że będą się rozpadać. Kluski podawaj w towarzystwie okrasy, ta z cebulki będzie najbardziej uniwersalna.
Zobacz również:
Jeden komentarz