Spis treści
Już za moment poznasz genialny przepis na kartacze, które znikają z talerza w mgnieniu oka. Jest to tajna receptura dziadka Janka, która nigdy Cię nie zawiedzie!
Zanim przejdziemy do szczegółów przepisu, warto wyjaśnić czym tak w ogóle są kartacze. Jest to potrawa regionalna, dobrze znana w północno-wschodniej części naszego kraju. Kartacz lub inaczej cepelin to nic innego jak rodzaj ziemniaczanej kluski z różnego rodzaju farszem. Można nadziać je zarówno farszem na bazie mięsa, jak i kapustą, serem lub grzybami.
Tak przygotowane ziemniaczane kluski gotuje się w gorącej wodzie. Można je serwować zarówno ze szczypiorkiem i omastą, jak i skwarkami, czy też gęstą śmietaną lub sosem na bazie grzybów. Niezależnie od wyboru kombinacji, danie obiadowe w takim wydaniu będzie smakowało genialnie.
Kartacze często goszczą na stole w moim domu, a wszystko to za sprawą genialnego przepisu dziadka Janka. Zresztą za moment sama go poznasz i jeszcze dziś możesz wykorzystać w swojej kuchni!
Kartacze z przepisu dziadka Janka
Składniki
na porcji
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od ugotowania 500 g ziemniaków w osolonej wodzie.
- Kiedy będą już miękkie, należy je odsączyć i ostudzić. Po czym zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
- Natomiast surowe ziemniaki ścieramy na tarce, po czym dokładnie wyciskamy, aby pozbyć się namiaru wody. Pamiętaj jednak, aby jej nie wylewać od razu.
- Odczekaj 15 minut. Po tym czasie na dnie miski powstanie warstwa skrobii ziemniaczanej. Dodaj ją do startych ziemniaków, a wodę wylej.
- Następnie dodaj do miski ugotowane ziemniaki, mąkę oraz sól.
- Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, tworząc jednolitą mieszankę ziemniaczaną.
- Z tej mieszanki formujemy kulki ziemniaczane, po czym faszerujemy je na bogato. Mój dziadek zawsze umieszcza w środku farsz mięsno-warzywny, ale tak jak wspomniałam wcześniej, możliwości jest cała masa. Dlatego też wybierz takie rozwiązanie, które najbardziej Ci odpowiada.
- Gotowe kartacze gotujemy w gorącej i osolonej wodzie ok. 20 minut.
- Cepeliny najlepiej podawać na świeżo, zaraz po ugotowaniu.
- W zależności od farszu, serwuj je z ulubionymi dodatkami.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Koniecznie daj mi znać, czy znałaś wcześniej przepis na kartacze. A może znasz je pod inną nazwą? Jeśli tak, koniecznie mi o tym napisz. Nie zapomnij również podzielić się swoją ulubioną kombinacją. Wolisz kartacze z mięsem, warzywami, a może serem?
Zobacz także: Zapiekanka a’la gyros. Smakuje lepiej niż popularna sałatka z kurczakiem