w

Przepis na kartacze dziadka Janka. Palce lizać!

przepis na kartacze
arfo, Getty Images

Już za moment poznasz genialny przepis na kartacze, które znikają z talerza w mgnieniu oka. Jest to tajna receptura dziadka Janka, która nigdy Cię nie zawiedzie!

Zanim przejdziemy do szczegółów przepisu, warto wyjaśnić czym tak w ogóle są kartacze. Jest to potrawa regionalna, dobrze znana w północno-wschodniej części naszego kraju. Kartacz lub inaczej cepelin to nic innego jak rodzaj ziemniaczanej kluski z różnego rodzaju farszem. Można nadziać je zarówno farszem na bazie mięsa, jak i kapustą, serem lub grzybami.

Tak przygotowane ziemniaczane kluski gotuje się w gorącej wodzie. Można je serwować zarówno ze szczypiorkiem i omastą, jak i skwarkami, czy też gęstą śmietaną lub sosem na bazie grzybów. Niezależnie od wyboru kombinacji, danie obiadowe w takim wydaniu będzie smakowało genialnie.

Kartacze często goszczą na stole w moim domu, a wszystko to za sprawą genialnego przepisu dziadka Janka. Zresztą za moment sama go poznasz i jeszcze dziś możesz wykorzystać w swojej kuchni!

Kartacze z przepisu dziadka Janka

Pyszne ziemniaczane kluski z genialnym farszem skradną serce największego niejadka!
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 40 min.
Czas gotowania 20 min.

Składniki

na 10 porcji

[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od ugotowania 500 g ziemniaków w osolonej wodzie.
  • Kiedy będą już miękkie, należy je odsączyć i ostudzić. Po czym zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
  • Natomiast surowe ziemniaki ścieramy na tarce, po czym dokładnie wyciskamy, aby pozbyć się namiaru wody. Pamiętaj jednak, aby jej nie wylewać od razu.
  • Odczekaj 15 minut. Po tym czasie na dnie miski powstanie warstwa skrobii ziemniaczanej. Dodaj ją do startych ziemniaków, a wodę wylej.
  • Następnie dodaj do miski ugotowane ziemniaki, mąkę oraz sól.
  • Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, tworząc jednolitą mieszankę ziemniaczaną.
  • Z tej mieszanki formujemy kulki ziemniaczane, po czym faszerujemy je na bogato. Mój dziadek zawsze umieszcza w środku farsz mięsno-warzywny, ale tak jak wspomniałam wcześniej, możliwości jest cała masa. Dlatego też wybierz takie rozwiązanie, które najbardziej Ci odpowiada.
  • Gotowe kartacze gotujemy w gorącej i osolonej wodzie ok. 20 minut.
  • Cepeliny najlepiej podawać na świeżo, zaraz po ugotowaniu.
  • W zależności od farszu, serwuj je z ulubionymi dodatkami.
  • Smacznego!
przepis na kartacze
Zobacz
Ocena:
(głosy: 12 )
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Koniecznie daj mi znać, czy znałaś wcześniej przepis na kartacze. A może znasz je pod inną nazwą? Jeśli tak, koniecznie mi o tym napisz. Nie zapomnij również podzielić się swoją ulubioną kombinacją. Wolisz kartacze z mięsem, warzywami, a może serem?

Zobacz także: Zapiekanka a’la gyros. Smakuje lepiej niż popularna sałatka z kurczakiem

  • Miniatura:
  • arfo, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani