Spis treści
Szukasz pomysłu na lekki obiad z dodatkiem pieczarek, które zalegają ci w lodówce? Może postawisz na kremową zupę? Cały proces przygotowania skraca się do zaledwie 20 minut!
Kiedy w lodówce pustka, a ty zastanawiasz się co zaserwować wygłodniałej rodzinie na obiad, z pomocą przychodzi zupa pieczarkowa. Krem z pieczarek jest niezwykle delikatny w smaku i nie powoduje przykrych dolegliwości żołądkowych. W przepisie nie używamy zasmażki, która powoduje uczucie ciężkości po zjedzeniu zupy. Wręcz przekonaniom ciężko stworzyć lekki obiad, który będzie smaczny i nasyci nas na kilka godzin!
Poza możliwością szybkiego przygotowania, danie ma zasadniczy atut! Ceny produktów użytych do wykonania obiadu nie przekracza kilku złotych za porcję. W dobie szalejącej inflacji musimy odmawiać sobie wielu produktów, gdyż ich cena znacznie przekracza nasz budżet. Jest to bardzo przykre zjawisko, które dotyka większą część społeczeństwa. Jeśli czekasz na wypłatę lub nie chcesz przepłacać za danie, ta zupa wydaje się tanią i dobrą opcją.
Zupa krem z pieczarek
Składniki
na 5 porcji
- 3 szt ziemniaki
- 500 g pieczarki
- 3 łyżka masło
- 1 l bulion grzybowy
- 1 łyżka mąka
- 1 szt serek topiony
- natka pietruszki
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotuj bulion, jeśli nie masz gotowego wywaru, użyj kostki rosołowej lub specjalnego koncentratu.
- Pokrój ziemniaki oraz pieczarki. Wrzuć ziemniaki do wywaru i gotuj, aż będą miękkie. Pieczarki podsmaż na maśle i dorzuć do zupy. Odlej odrobinę bulionu do kubka i rozpuść w nim serek topiony oraz mąkę do zabielenia.
- Do zupy dolewamy roztopiony serek z mąką. Wszystko mieszamy i zmniejszamy ogień.
- Na koniec dopraw całość solą i pieprzem. Jeśli chcesz uzyskać kremową zupę, zblenduj całość i posyp pietruszką do ozdoby.
Pieczarki to genialne i aromatyczne grzyby, które można wykorzystać na wiele sposobów. Ja najczęściej dodaje je do sosów i mięsa. Jeśli chcesz stworzyć coś nowego, zastanów się na genialną zupą krem!
Przepis Ci się spodobał? Mamy ich więcej!
Jeden komentarz