Spis treści
Chciałabyś przygotować pyszny domowy obiad jak u Mamy? Zupa strogonow z dzisiejszego przepisu spisze się w tej roli idealnie. Zresztą za moment sama się o tym przekonasz!
Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji na przygotowanie domowej zupy, warto wyjaśnić w kilku słowach czym jest w ogóle strogonow. Zupa ta inaczej nazywana borgaczem lub zupą węgierską, to nic innego jak sycąca zupa gulaszowa. Można ją przygotować zarówno na bazie mięsa wieprzowego, drobiowego, jak i wołowego. Oprócz mięsa w tej treściwej zupie znajdziemy całą masę przypraw i warzyw. Począwszy od papryk i ogórków kiszonych, kończąc na pieczarkach.
Zupa strogonow – jak ją przygotować?
Oczywiście istnieje wiele przepisów na przygotowanie dzisiejszej zupy. W zależności od regionu Polski spotkałam się również z różnym sposobem jej podawania. Z ziemniakami, chlebem, a nawet makaronem i ryżem.
Dziś podzielę się z Tobą pomysłem na zupę strogonow w klasycznej wersji, która moim zdaniem jest najsmaczniejsza. Smakiem przypomina mi zupę, którą przygotowuje moja mama. Jeśli więc zależy Ci na takim efekcie, wykorzystaj ten przepis jeszcze dziś!
Zupa strogonow
Składniki
na 6 porcji
- 350 g polędwica (wołowa)
- 4 szt. ogórki kiszone
- 200 g pieczarki
- 1/2 szt. cebula
- 1 szt. marchew
- 1 kawałek seler
- 1 szt. pietruszka
- 3 łyżki koncentrat pomidorowy
- 1 szt papryka czerwona (czerwona)
- 1 szt. papryka czerwona (żółta)
- 1200 ml bulion
- 2 łyżki mąka (pszenna)
- 1 łyżeczka papryka słodka mielona
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1/2 łyżeczki chili
- 4 ziarenka ziele angielskie
- 2 szt. liść laurowy
- 1 łyżeczka majeranek
- 2 łyżki oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania mięsa. W tym celu dzielimy je na mniejsze kawałki.
- Następnie przerzucamy do miski i mieszamy z oliwą oraz przyprawami takimi jak: sól, papryka i chilli.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby stworzyły idealną kombinację smakową, po czym odstaw do lodówki pod przykryciem.
- W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Obierz i pokrój w drobną koskę cebulę oraz pieczarki. W takiej formie przygotuj również papryki, z których najpierw należy usunąć gniazda nasienne oraz ogórki kiszone. Na mniejsze kawałki podziel również obraną marchewkę, pietruszkę oraz selera.
- Wracamy do pracy na mięsem. Najpierw obtocz je w mące, a następnie delikatnie obsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni.
- To samo zrób również z warzywami, podsmaż je przez chwilę - oprócz papryki i ogórków.
- Następnie ustaw na palniku duży garnek i przerzuć do niego wcześniej przygotowane warzywa i mięso.
- Dodaj również domowy bulion, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i majeranek.
- Zupę gotujemy ok. godziny. Po tym czasie dodajemy do mieszanki koncentrat, papryki i ogórki. Gotujemy całość ok. 20 minut
- Smacznego!
Teraz już wiesz, jak zrobić pyszną i rozgrzewająca zupę w domowym klimacie. Dzisiejsza propozycja świetnie sprawdzi się zarówno w roli niedzielnego obiadu, jak i przekąski na ciepło podczas wspólnej imprezy urodzinowej lub imieninowej z całą rodziną. W moich stronach zupa ta często gości w weselnym menu. I w sumie nie ma się co dziwić, ponieważ nie znam, ani jednej osoby, która potrafiłaby się jej oprzeć.
Koniecznie daj mi znać, co Ty myślisz o zupie strogonow. A może w Twoich stronach mówi się na nią zupełnie inaczej?
Zobacz także: Moja mama zrobiła kotlety Zagłoba. Dawno nie jadłam takich dobrych!