Spis treści
Szukasz sprawdzonego przepisu na rozgrzewającą i pożywną zupę? Zupa pieczarkowa z nietypowym dodatkiem spisze się w tej roli idealnie!
Pogoda za oknem nie rozpieszcza. Pomimo początku marca, do naszego kraju powróciła biała zima. Jak przetrwać ten okres? I co zaserwować swoim bliskim na obiad w mroźny dzień? Odpowiedź jest tylko jedna. Domowa zupa, która skutecznie rozgrzeje nas w mgnieniu oka. I tak się składa, że mamy przepis, który idealnie tutaj pasuje.
Co więcej, wyróżnia go coś jeszcze. Ale o tym za chwilę. Na wstępie powiem tylko, że ta wersja domowej zupy będzie hitem w każdym domu. Dlatego znajdź kilka wolnych minut i zapoznaj się ciekawym przepisem. Gwarantuję Ci, że nie pożałujesz!
Zupa pieczarkowa z nietypowym składnikiem
Dzisiejszy przepis na pyszną zupę pieczarkową wyróżnia jeden składnik, który na początku może wydawać się wręcz tutaj nie pasować. Dlaczego? Ponieważ zazwyczaj wykorzystujemy go do przygotowania pysznych kanapek. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby rozszerzyć jego zastosowanie. O to przecież chodzi w kuchni. Powinniśmy testować nowe połączenia i próbować nowych smaków.
Serek śmietankowy, bo o nim mowa, sprawdzi się idealnie w przypadku zupy pieczarkowej. Dzięki temu niepozornemu produktowi, sprawimy że nasza zupa nie tylko będzie genialnie smakować. Jednocześnie będzie idealnie kremowa. No prawdziwe niebo w gębie!
Domowa zupa pieczarkowa z serkiem śmietankowym
Składniki
na 6 porcji
- 800 kg pieczarki
- 150 g serek śmietankowy
- 1 szt. cebula
- 1,5 l bulion (warzywny)
- 1 pęczek natka pietruszki
- 1 łyżeczka majeranek
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od pokrojenia w drobną kostkę cebuli. Następnie podsmażamy ją na złocisty kolor.
- Po chwili do garnka dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki.
- Kiedy grzyby już zmiękną, wlewamy bulion warzywny.
- Następnie w garnku powinien znaleźć się serek śmietankowy. Najlepiej dodać go do bulionu na raty.
- Najpierw odlej trochę bulionu z garnka do miski, po czym połącz go z serkiem przy pomocy kuchennej trzepaczki. Dopiero teraz zacznij dodać powstałą mieszankę do garnka. Rób to powoli - małym strumieniem, jednocześnie energicznie mieszając zawartość garnka
- Na koniec dodaj do zupy przyprawy i zblednuj zawartość garnka na krem. W takim wydaniu będzie smakować fenomenalnie!
- Zupę pieczarkową możesz serwować solo lub z dodatkiem pieczywa.
- Smacznego!
I to wszystko! Teraz już wiesz, jak w szybki i prosty sposób przygotować niesamowitą zupę pieczarkową. Dzięki obecności serka śmietankowego będzie jeszcze lepsza. A kiedy Twoi bliscy raz jej skosztują, już nigdy więcej nie będą chcieć jeść innej wersji.
Zobacz także: Magda Gessler nie jest zadowolona z żurku z tym składnikiem. Jej zdaniem nie pasuje do zupy