Spis treści
Kiedy mamy 30 złotych pod ręką ciężko nam wyobrazić sobie inny obiad niż makaron z sosem ze słoika. Okazuje się, że ta kwota wystarczy na zrobienie pysznej zupy, która napełni nasz brzuch na resztę dnia.
Zupa meksykańska może być podawana z waszymi ulubionymi dodatkami. Mięso, jakiego użyjesz, może być dowolne, w tym przepisie pokusiliśmy się o dodanie wieprzowiny. Jeśli lubisz pikantne dania, warto pokusić się o dodanie odrobiny ostrej papryki, podkręci smak i doda charakteru zupie.
zupa meksykańska
Sposób przygotowania
- Podsmażamy pokrojoną cebulę na patelni. Mięso mielone wrzucamy na patelnię i smażymy, aż straci różowy kolor. Doprawiamy solą i przyprawą do dań meksykańskich.
- Do dużego garnka wrzucamy zawartość wszystkich puszek, łącznie z zalewami.
- W litrze gorącej wody rozpuszczamy kostki rosołowe i dolewamy do warzyw w garnku. Dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Całość gotujemy na małym ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy, rozgnieciony czosnek, zioła prowansalskie i mieszamy z zupą. Na sam koniec dorzucamy mięso i gotujemy jeszcze jakieś 5 minut. Podajemy z natką pietruszki.
Składniki
na porcji
- 300 g mięso mielone wieprzowe
- 1 puszka kukurydza
- 1 puszka fasola czerwona
- 1 puszka fasola
- 1 puszka pomidory krojone
- 2 szt cebula
- 4 ząbki czosnek
- 2 kostki rosołowe
- 2 łyżeczki koncentrat pomidorowy
- 1 opakowanie przyprawa do dań meksykańskich
- liść laurowy
- zioła prowansalskie
- 4 kulki ziele angielskie
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Wartości odżywcze
Zobacz również przepis na:
Jeden komentarz