w

Ten błąd w trakcie gotowania ziemniaków popełnia większość Polaków. Sprawdź czy ty też do nich należysz

Źródło: JamesHills, pixabay

Gotowanie ziemniaków wydaje się prostą czynnością. Jednak okazuje się, że w tej kwestii w ostatnim czasie dużo się pozmieniało. Zmiany wynikają z tego, że zarówno dietetycy jak i naukowcy, chcą wydobyć i zachować w warzywach jak najwięcej składników odżywczych. Dlatego dziś powiemy w jakiej wodzie gotować ziemniaki, a także co dodać do wody poza solą, by uzyskać ich całkiem nowy i unikatowy smak?

Pierwsze co musimy wiedzieć to to, że istnieje wiele odmian ziemniaków i każda z nich będzie potrzebowała innego czasu gotowania. Drugą kwestią jest dobór rodzaju ziemniaka do przygotowania konkretnego dania. W przypadku kopytek zdecydowanie lepiej sprawdzą się ziemniaki mączyste, natomiast w przypadku sałatki, lepsze będą ziemniaki twarde.

W jakiej wodzie gotować ziemniaki?

Przechodząc do konkretów. W jakiej wodzie gotować ziemniaki, aby zachować jak najwięcej witamin i składników odżywczych? Wielu kucharzy popełnia w tej kwestii duży błąd i zalewa obrane ziemniaki zimną wodą w której później się gotują. Dziś już wiemy, że ten sposób jest zły. Ziemniaki powinno się wrzucać do gotującej, wrzącej wody, dzięki czemu gotują się krócej i nie tracą witamin: głównie B1, B6, A, C, K; a także składników odżywczych tj.: fosfor czy potas.

Co poza solą dodać do gotujących się ziemniaków?

A co z popularną solą dodawaną w trakcie gotowania ziemniaków? Oczywiście ziemniaki należy posolić, jednak poza solą warto dodać do wody coś jeszcze. O czym mowa? Do wody warto dodać ok. pół szklanki soku z cytryny. Dodatek soku z cytryny sprawia, że ziemniaki mniej się rozpadają i nie ciemnieją. I co najważniejsze. Zyskują całkiem nowy, nieco egzotyczny posmak. Ziemniaki z dodatkiem cytryny świetnie sprawdzą się głównie w przypadku, kiedy chcemy je później dodać do sałatki, czy zrobić z nich puree.

  • Miniatura:
  • Źródło: JamesHills, pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.