w

Co zrobić, żeby jajka nie pękały w trakcie gotowania? Poznaj skuteczne patenty

Źródło: yipengge, Getty Images Signature

Gotowanie jajka może stać się kulinarną sztuką. Jak ugotować jajka idealnie miękkie, czy pół miękkie? Jak sprawić, żeby jajko nie pękło i cała zawartość nie wylała się do wody? W jaki sposób obrać ugotowane jajko, aby skorupka nie odchodziła wraz z białkiem? Jak widać gotowanie jajek to wcale nie jest taka prosta sprawa, dlatego chcemy wam zdradzić proste i pomocne patenty.

Gotując jajka warto skorzystać z trików, które znały i stosowały nasze babcie. Część z nich faktycznie się sprawdza i znacznie ułatwia gotowanie, a przede wszystkim oszczędza nam niepotrzebnych nerwów.

Sprawdzone triki ułatwiające gotowanie jajka

Sok z cytryny/ ocet

Do wody z gotującymi się jajkami dolej parę łyżek soku z cytryny lub octu. Dzięki temu patentowi jajka nie piękną w trakcie gotowania.

Igła

Kolejnym sposobem, który sprawi, że jajko nie pęknie w trakcie gotowania jest delikatne nakłucie skorupki igłą. Nakłucie należy wykonać na zaokrąglonym czubku jajka, gdzie znajduje się pęcherzyk powietrza.

Jajka w temp. pokojowej

Przed gotowaniem jajek wyciągnij je z lodówki i połóż w temp. pokojowej. Dzięki temu nie będzie dużej różnicy temperatury, pomiędzy zimnym jajkiem, a ciepłą wodą i skorupka nie pęknie.

Gotowanie jajka: Jak ugotować jajko na miękko, a jak na twardo?

Czas gotowania jajek zależy od ich wielkości. I tak, jeśli chcemy ugotować jajka na miękko, powinniśmy stosować się do tej zasady:

  • małe jajko- 3,5 min.
  • średnie jajko- 4,5 min.
  • duże jajko – 5,5 min.

Jeśli chcemy ugotować jajka na twardo powinniśmy je gotować od 6 do 8 minut. Czas gotowania również zależy od wielkości jajka.

Co zrobić, żeby skorupka odchodziła od jajka?

W tej kwestii znane są dwa sposoby. Każdy z nich ma swoich zwolenników i przeciwników. Pierwsza szkoła mówi o tym, aby do gotujących się jajek dodać łyżeczkę soli, która ułatwi obieranie. Druga szkoła mówi o tym, że po ugotowaniu jajek należy stłuc ich skorupkę i takie jajka umieścić w garnku z lodowatą wodą. Po kilku minutach w zimnej wodzie jajka mają obierać się bez większego problemu. Jak jest naprawdę? Musicie spróbować sami.

  • Miniatura:
  • Źródło: yipengge, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.