w

Sprawdzony sposób na oddzielenie żółtka od białka. Zawsze działa

Źródło: Artem Stepanov. ArtStudio Images

Jak oddzielić żółtka od białka, aby żółtko pozostało w całości? Mamy na to kilka sposobów z czego jeden jest wart szczególnej uwagi. Wystarczy, że skorzystasz z kuchennego lejka.

O ile wybijanie jajek w całości nie stanowi większego problemu, to rozdzielenie żółtka od białka często przysparza trudności i kończy się marnowaniem jajek. W rozdzieleniu części jajka chodzi o to, aby żadna cząstka żółtka nie przedostała się do białka. Dlaczego? W żółtku znajduje się tłuszcz, przez który białko nie ubije się prawidłowo. Przechodząc do konkretów. Jak ułatwić sobie rozdzielanie żółtek od białek, kiedy np. przygotowujemy ciasto czy bezę?

Jak oddzielić żółtko od białka? Sposoby:

Żółtko jaja otacza cieniutka błona, która sprawia, że jest zwarte. Niestety wystarczy niewiele, aby ta błonka uległa uszkodzeniu i przedostała się do białka. Dlatego też dobrze jest znać triki, które ułatwią nam pracę. Najlepszy z nich znajdziesz na końcu.

Oddzielanie żółtka od białka. 3 sposoby:

1. Pierwszą znaną metodą rozdzielania białka i żółtka, jest przelewanie żółtka ze skorupki do skorupki. Niestety metoda ta wymaga dużej wprawy i osoba, która robi to pierwszy raz, może sobie nie poradzić. Często żółtko czy skorupki wpadają do białka i mamy kuchenną klapę.

2. Druga metoda polega na takim rozbiciu jajka, aby oddzielić jego obie części na dłoni. Brzmi skomplikowanie? Wybijamy jajko na dłoń, a nasze palce stanowią coś w rodzaju sitka. Dzięki nim białko przeleci do miski, a żółtko pozostanie nam na dłoni. Zaletą tej metody jest fakt, że palce nie mają ostrych krawędzi i nie uszkodzą żółtka. Wadą? Nie jest to metoda dla czyściochów, którzy nie lubią się w kuchni brudzić.

3. Trzecią zdecydowanie najlepszą metodą, która sprawdzi się w przypadku nawet największych laików jest użycie kuchennego lejka. Wąski lejek należy umieścić w szklance i wbić do niego całe jajko. Zwarte żółtko pozostanie w górnej części lejka, a płynne białko w całości wyląduje w szklance. Proste i 100 procentowo skuteczne.

  • Miniatura:
  • Źródło: Artem
  • Stepanov. ArtStudio Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.