Przygotowujesz ciasto drożdżowe i zależy Ci na spektakularnym efekcie? Ma być ono puszyste jak chmurka? Dodaj jeden składnik, a urośnie do niesamowitych rozmiarów! Ten sekretny dodatek na pewno masz w swojej kuchni!
Zrobienie ciasta drożdżowego kojarzy się nam zazwyczaj z długim i wymagającym procesem. I choć jest to w sumie prawda, warto pamiętać o korzyściach, na jakie możemy liczyć. A kiedy dodamy do niego tajemniczy składnik, uzyskane efekty będą po prostu genialne!
Czy słyszałaś kiedyś o cieście powietrznym? Jeśli nie, już śpieszę z wyjaśnieniem! Jest to klasyczne ciasto drożdżowe z dodatkiem odrobiny octu. I jak się okazuje, ten niepozorny dodatek ma tu ogromne znaczenie.

Ciasto drożdżowe z dodatkiem octu
Jeśli zależy Ci, aby przygotować niesamowicie puszyste ciasto drożdżowe, to polecam dodać do niego odrobinę octu. Nie jeden razn przekonałam się, że dzięki niemu ciasto wyrośnie dużo bardziej niż z tradycyjnych składników. Tym samym będzie mega puszyste. Wręcz będzie przypominać puchatą chmurkę. Prawdziwe cudo!
Do standardowego przepisu na ciasto drożdżowe dodaj łyżkę octu. I to wystarczy. Pamiętaj jednak o jednym, bardzo ważnym aspekcie. Ciasto powietrzne wymaga podwójnego wyrabiania i odstawiana w ciepłe miejsce. Za pierwszym razem odstaw je na ok. 45 minut. Zaś za drugim wystarczy już 10 minut.
To genialne ciasto sprawdzi się świetnie przy przepisach na domowe bułeczki, rogaliki czy też chleb. Wystarczy jedna próba, a pokochasz je na całe życie. Tak samo było w moim przypadku!
Zobacz także: Siostra Anastazja robi wyjątkowe drożdżówki z ciasta powietrznego!
Jeden komentarz