Spis treści
Weekend to moment w ciągu tygodnia, gdy nasze siły się regenerują, a my możemy poeksperymentować w kuchni bez obawy o czas. Dla mnie sobota wieczór wiąże się z pieczeniem różnych słodkości, które mogę podać do niedzielnej kawy. Tym razem padło na rogaliki, które w smaku przypominają dobrze nam znane pączki. Wprawdzie tłusty czwartek już minął, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by je przygotować!
Drożdżowe rogaliki i ciasteczka już Ci się znudziły? Jeśli tak, wypróbuj ten przepis na pyszne bułeczki, które są połączeniem rogalików i pączków, czyli tego, co kochamy najbardziej! Rogaliki z tego przepisu są upodabniane z pączkami, ponieważ w odróżnieniu od standardowego wypieku są smażone na tłuszczu.
Puszyste ciasto napełniamy po brzegi śmietankowym kremem. Oczywiście jest to tylko propozycja i zawsze można zmienić nadzienie na inne np. marmoladę i adwokat. Poniżej znajdziesz recepturę na ten genialny deser!
Rogaliki a’la pączki
Składniki
na 10 rogali
Ciasto
Nadzienie
- 350 ml śmietana 36%
- 450 g mascarpone
- 1 łyżka cukier puder
- sok z cytryny
Sposób przygotowania
- Drożdże kruszymy, zalewamy 3 łyżkami ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, a następnie mieszamy całość, by nie było grudek. Odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na 15 minut.
- W czasie gdy drożdże pracują, podgrzej mleko i rozpuść masło i odstaw je do przestudzenia.
- W misce umieszczamy żółtka i jajko, miksujemy na puszystą masę ze szczyptą soli. Do jajek dorzucamy mąkę, mleko i zaczyn. Zagniatamy masę i dolewamy kieliszek spirytusu do ciasta. Ponownie wyrabiamy i ostawiamy na godzinę, by dobrze wyrosło. Najlepiej ustawić miskę pod źródłem ciepła, np. grzejnik czy kuchenka gazowa.
- Po tym czasie zagniatamy ciasto przez kilka minut i formujemy rogaliki. Odstawmy na 15-20 minut by bułeczki wyrosły.
- W garnku rozgrzewamy olej i smażymy rogaliki na złoty kolor z obu stron. Wyciągamy je na ręcznik papierowy, by odsączyć je z tłuszczu.
- W międzyczasie robimy krem ze śmietanki i mascarpone. Ubijemy kremówkę na sztywno, dodajemy mascarpone porcjami. Dorzucamy łyżkę i sok z cytryny. Krem wstawiamy do lodówki i schładzamy.
- Rogaliki lekko przecinamy i napełniamy wnętrze kremem. Dodatkowo możemy posypać rogaliki cukrem pudrem.
Zobacz także te przepisy na słodkości:
Jeden komentarz