w ,

Rogaliki z tego przepisu smakują jak pączki. Cytrynowy krem wylewa się brzegami

Rogaliki
Julia Stweat, Getty Images

Weekend to moment w ciągu tygodnia, gdy nasze siły się regenerują, a my możemy poeksperymentować w kuchni bez obawy o czas. Dla mnie sobota wieczór wiąże się z pieczeniem różnych słodkości, które mogę podać do niedzielnej kawy. Tym razem padło na rogaliki, które w smaku przypominają dobrze nam znane pączki. Wprawdzie tłusty czwartek już minął, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by je przygotować!

Drożdżowe rogaliki i ciasteczka już Ci się znudziły? Jeśli tak, wypróbuj ten przepis na pyszne bułeczki, które są połączeniem rogalików i pączków, czyli tego, co kochamy najbardziej! Rogaliki z tego przepisu są upodabniane z pączkami, ponieważ w odróżnieniu od standardowego wypieku są smażone na tłuszczu.

Puszyste ciasto napełniamy po brzegi śmietankowym kremem. Oczywiście jest to tylko propozycja i zawsze można zmienić nadzienie na inne np. marmoladę i adwokat. Poniżej znajdziesz recepturę na ten genialny deser!

Rogaliki a’la pączki

Zapewniam, że nie będzie osoby, która oprze się temu wypiekowi.
Czas całkowity 1 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 20 min.

Składniki

na 10 rogali

Sposób przygotowania

  • Drożdże kruszymy, zalewamy 3 łyżkami ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, a następnie mieszamy całość, by nie było grudek. Odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • W czasie gdy drożdże pracują, podgrzej mleko i rozpuść masło i odstaw je do przestudzenia.
  • W misce umieszczamy żółtka i jajko, miksujemy na puszystą masę ze szczyptą soli. Do jajek dorzucamy mąkę, mleko i zaczyn. Zagniatamy masę i dolewamy kieliszek spirytusu do ciasta. Ponownie wyrabiamy i ostawiamy na godzinę, by dobrze wyrosło. Najlepiej ustawić miskę pod źródłem ciepła, np. grzejnik czy kuchenka gazowa.
  • Po tym czasie zagniatamy ciasto przez kilka minut i formujemy rogaliki. Odstawmy na 15-20 minut by bułeczki wyrosły.
  • W garnku rozgrzewamy olej i smażymy rogaliki na złoty kolor z obu stron. Wyciągamy je na ręcznik papierowy, by odsączyć je z tłuszczu.
  • W międzyczasie robimy krem ze śmietanki i mascarpone. Ubijemy kremówkę na sztywno, dodajemy mascarpone porcjami. Dorzucamy łyżkę i sok z cytryny. Krem wstawiamy do lodówki i schładzamy.
  • Rogaliki lekko przecinamy i napełniamy wnętrze kremem. Dodatkowo możemy posypać rogaliki cukrem pudrem.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Zobacz także te przepisy na słodkości:

  • Miniatura:
  • Julia Stweat, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli