w

Dzięki tym trikom bez problemu uratujesz zwarzony i zbyt rzadki majonez

Źródło: Richard Villalonundefined undefined, Getty Images

Sklepowy majonez nie może się równać z tym zrobionym samodzielnie. Niestety rzadko kiedy decydujemy się na zrobienie swojego majonezu, gdyż boimy się, że coś pójdzie nie tak. My zdecydowanie polecamy zaryzykować, dlatego poniżej zamieściliśmy kilka bezcennych trików, dzięki, którym twój majonez już nigdy nie trafi do kosza. Jak uratować zwarzony i zbyt rzadki domowy majonez? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

Majonez to produkt, który znajdziemy w większości polskich domów, głównie przez jego wszechstronne zastosowanie. Dodajemy go do sosów, sałatek, mięs, pieczonych i smażonych ziemniaków, a nawet do słodkiej babki. Dlatego też jeśli chcemy aby nasza rodzina zjadła dobry jakościowy produkt, najlepiej zróbmy go sami. Tym bardziej, że przygotowanie majonezu jest banalnie proste, a wszelkie ewentualne pomyłki, da się uratować.

Jak uratować domowy majonez, który się zwarzył?

Do zrobienia tradycyjnego majonezu potrzebujesz jedynie: musztardy, jajek i oleju. Cała sztuka polega na odpowiednim: nie zbyt długim i nie zbyt krótkim ubijaniu. Niestety w trakcie tego procesu może zdarzyć się, że składniki przestaną się ze sobą łączyć, a w naczyniu zobaczymy… olej. Oznacza to, że majonez się zwarzył. Jeśli coś takiego stanie się w trakcie przygotowania domowego majonezu nie wpadaj w panikę. Do powstałej masy dolej kilka kropel wrzącej wody i ponownie zmiksuj. Możesz również pojemnik w którym ubijany jest majonez umieścić w większym pojemniku wypełnionym gorącą wodą i dopiero rozpocząć mieszanie składników. Jeśli nawet to nie pomoże nie wyrzucaj zwarzonej masy, tylko przygotuj majonez jeszcze raz. Koniecznie pamiętaj o tym, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej. W trakcie ubijania stopniowo dodawaj zwarzoną masę, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dzięki temu patentowi zwarzony majonez się nie zmarnuje, a ty otrzymasz podwójną ilość produktu.

Domowy majonez nie zgęstniał? Co dalej?

Drugim najczęstszym problemem, jeśli chodzi o majonez, jest to że po ubiciu jest on rzadki i lejący. Głównym powodem dla, którego się tak dzieje są nieodpowiednie proporcje lub zbyt długie miksowanie składników. Aby uratować masę wystarczy dolać parę kropel octu lub wody i ponownie ubić na sztywną masę. Niezależnie od tego czego dodamy, najważniejszy jest sam proces ubijania, które powinno być krótkie, a przede wszystkim intensywne. Kolejnym świetnym sposobem na zagęszczeniu majonezu jest dodanie do niego łyżeczki musztardy i ponowne ubicie. Musimy też pamiętać, że majonez mimo że na pierwszy rzut wydaje się rzadki w lodówce zgęstnieje, a jego konsystencja może się okazać bardzo dobra.

  • Miniatura:
  • Źródło: Richard Villalonundefined undefined, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.