Spis treści
Siostra Anastazja często wykorzystuje technikę ciasta powietrznego w swoich przepisach, tym razem postawiła na drożdżówki! Choć nazwa wygląda na nieco figlarną, warto zaznaczyć, że to nic innego jak ciasto drożdżowe z odrobiną octu. Ten niecodzienny składnik sprawi, że ciasto będzie elastyczne i pulchne.
Sekretem ciasta z dodatkiem octu jest dokładne wyrabianie ciasta i odpowiednio długie przerwy, by ciasto mogło swobodnie urosnąć. Ciasto powietrzne ma to do siebie, że dosłownie potraja swoją objętość i jest znacznie bardziej puszyste niż tradycyjne drożdżowe.
Siostra Anastazja zaprasza nas na drożdżówki!
Z poniższego przepisu przygotujemy słodkie bułki dla całej rodziny. My polecamy zawijać je w kształt rogalika, ale możecie zrobić to według swoich preferencji. Gotowe drożdżówki można posypać cukrem pudrem do dekoracji.
Drożdżówki siostry Anastazji
Składniki
na sztuk
Sposób przygotowania
- Do garnka wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, łyżkę cukru, pokruszone drożdże i 3 łyżki mąki. Mieszamy składniki na rozczyn i pozostawiamy na 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 6 żółtek, sól, podgrzane mleko, ocet i rozczyn. Całość wyrabiamy, a gdy będzie się odklejać od dłoni, dodajemy roztopione masło i ponownie ugniatamy. Nakrywamy wszystko ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, na 40 minut aż wyrośnie.
- Po tym czasie wyciągamy ciasto na stolnicę, dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 2 cm. Dzielimy całość na trójkąty i nakładamy dżem, następnie zawijamy ciasto w rogalik. Drożdżówki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakrywamy ścierką i pozostawiamy 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180*C. Bułeczki smarujemy białkiem i pieczemy przez ok. 35 minut. Jeśli będą złote z zewnątrz to znak, że są już gotowe.
Wartości odżywcze
Zobacz także:
Przepisy siostry Anastazji
Serowe kotleciki Siostry Anastazji. Wersja wytrawna
Podrasowana sałatka jarzynowa od Siostry Anastazji
Pierogi siostry Anastazji zachwycają smakiem. Wiemy, jak je zrobić
Surówka na bazie kapusty siostry Anastazji. Zrobisz ją w mig
Sałatka szynkowa siostry Anastazji. Idealna na drugie śniadanie !
Surówka z porów Siostry Anastazji. Sekretny składnik doda słodyczy
Lekka zapiekanka z rybą i warzywami. Propozycja Siostry Anastazji na piątkowy obiad
Piernik siostry Anastazji nie ma sobie równych
Karpatka z przepisu siostry Anastazji. Lepszej nie jadłam!
Zobacz więcej