w

Siostra Anastazja robi wyjątkowe drożdżówki z ciasta powietrznego!

Siostra Anastazja drożdżówki
molka/ getty images

Siostra Anastazja często wykorzystuje technikę ciasta powietrznego w swoich przepisach, tym razem postawiła na drożdżówki! Choć nazwa wygląda na nieco figlarną, warto zaznaczyć, że to nic innego jak ciasto drożdżowe z odrobiną octu. Ten niecodzienny składnik sprawi, że ciasto będzie elastyczne i pulchne.

Sekretem ciasta z dodatkiem octu jest dokładne wyrabianie ciasta i odpowiednio długie przerwy, by ciasto mogło swobodnie urosnąć. Ciasto powietrzne ma to do siebie, że dosłownie potraja swoją objętość i jest znacznie bardziej puszyste niż tradycyjne drożdżowe.

Siostra Anastazja zaprasza nas na drożdżówki!

Z poniższego przepisu przygotujemy słodkie bułki dla całej rodziny. My polecamy zawijać je w kształt rogalika, ale możecie zrobić to według swoich preferencji. Gotowe drożdżówki można posypać cukrem pudrem do dekoracji.

Drożdżówki siostry Anastazji

Masz ochotę na coś słodkiego? Wykonaj pyszne bułeczki ze sprawdzonego przepisu siostry Anastazji.
Sponsorowane
Czas całkowity 2 godz. 10 min.
Czas przygotowywania 1 godz. 30 min.
Czas gotowania 40 min.

Składniki

na 20 sztuk

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Do garnka wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, łyżkę cukru, pokruszone drożdże i 3 łyżki mąki. Mieszamy składniki na rozczyn i pozostawiamy na 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 6 żółtek, sól, podgrzane mleko, ocet i rozczyn. Całość wyrabiamy, a gdy będzie się odklejać od dłoni, dodajemy roztopione masło i ponownie ugniatamy. Nakrywamy wszystko ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, na 40 minut aż wyrośnie.
  • Po tym czasie wyciągamy ciasto na stolnicę, dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 2 cm. Dzielimy całość na trójkąty i nakładamy dżem, następnie zawijamy ciasto w rogalik. Drożdżówki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakrywamy ścierką i pozostawiamy 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180*C. Bułeczki smarujemy białkiem i pieczemy przez ok. 35 minut. Jeśli będą złote z zewnątrz to znak, że są już gotowe.
Siostra Anastazja drożdżówki

Wartości odżywcze

Drożdżówki siostry Anastazji
Na porcję przypada:
Kalorie
220.6
Tłuszcze
 
6.6
g
10
%
Węglowodany
 
32.1
g
11
%
Błonnik
 
3.1
g
13
%
Białka
 
8.7
g
17
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 6 )
Sponsorowane

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • molka/ getty images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli