w ,

To ciasto robiło furorę w PRL-u. Jak zrobić ciasto zebra?

przepis na ciasto zebra
mariacastellanosphotos

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich ciekawym pomysłem na smaczny deser? Już za moment dowiesz się, jak zrobić ciasto zebra. To będzie hit w każdym domu!

Nie wiem jak Ty, ale ja nie znoszę nudy i rutyny w kuchni. Dlatego też codziennie coś się u nas dzieje. Razem testujemy nowe smaki, albo odtwarzamy stare przepisy, którymi zajadaliśmy się w dzieciństwie. Z racji, że cała moja rodzina uwielbia słodkości, bardzo często w naszej kuchni pojawia się domowe ciasto.

I ostatnio przypomnieliśmy sobie o starym przepisie na genialne ciacho, które serwowała zawsze ciocia Grażynka. Niestety cioci nie ma już z nami, ale pozostał po niej sprawdzony przepis, którym chce się dzisiaj podzielić. Jeśli przygotujesz ciacho zgodnie z jej recepturą, masz 100% pewność, że zniknie z talerzy do ostatniego okruszka. Po prostu nie ma innej opcji!

Jak zrobić ciasto zebra?

Wiem, że początkowo widząc domowe ciasto, tym bardziej po przekrojeniu, może się nam wydawać, że jego przygotowanie jest bardzo skomplikowane. A wszystko to za sprawą kolorowych warstw, które nie tylko świetnie razem smakują, ale i pięknie się prezentują.

Tak naprawdę przygotowanie kultowego ciasta z okresu PRL-u nie jest wcale skomplikowane. Trzeba mieć tylko sprawdzony przepis i postępować zgodnie z instrukcją krok po kroku. Należy rownież uzbroić się w cierpliwość, bo stworzenie kolejnych warstw domowego wypieku wymaga czasu i precyzji.

Jeśli jednak zrobisz to dobrze, masz pewność, że wyczarujesz w swojej kuchni wypiek idealny pod każdym kątem. No i na koniec mała wisienka na torcie. Do przygotowania domowego ciasta potrzebujesz prostych i podstawowych składników. Istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że nie będziesz musiała nawet udać się na dodatkowe zakupy. Po zapoznaniu się z przepisem, możesz od razu zabierać się do pracy!

Domowe ciasto zebra

Genialny wypiek domowej roboty jeszcze dziś może pojawić się w Twojej kuchni. Po prostu palce lizać!
Czas całkowity 1 godz. 15 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Pieczenie: 45 min.

Składniki

na 10 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przesiania mąki.
  • Następnie oddzielamy żółtka od białek.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  • Jako kolejny składnik zaczynamy dodawać na raty cukier.
  • Po wyczerpaniu cukru, do mieszanki wrzucamy co jakiś czas po jednym żółtku.
  • Nie zapominamy również o mleku i oleju. Płynne składniki również dodajemy na raty.
  • Na koniec do mieszanki dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia.
  • Gotową mieszankę dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy 3 łyżki kakao, zaś do drugiej dodatkowe 3 łyżki mąki.
  • Okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia uzupełniamy na przemian raz ciemną, raz jasną warstwą. Pamiętaj, zawsze robimy to na środku formy, bezpośrednio na poprzedniej warstwie. Najlepiej do tego zadania nadadzą się 2 miarki tej samej wielkości, którymi będziesz nabierać i rozprowadzać białą i ciemnią mieszankę.
  • Po wyczerpaniu składników, ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Smacznego!
przepis na ciasto zebra
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Gotowe ciasto możesz serwować zarówno solo, jak i z dodatkami. Świetnie sprawdzi się tu cukier puder, lukier królewski i polewa czekoladowa. Jak sama więc widzisz, za każdym razem możesz przygotować dla swoich bliskich ciasto z zupełnie innym akcentem.

  • Miniatura:
  • mariacastellanosphotos

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani