w

Jak zrobić kompot z rabarbaru? Wyjdzie jak u mamy

kompot z rabarbaru
rezkrr, Getty Images

Znasz sprawdzony przepis na kompot z rabarbaru? Z naszą recepturą przygotujesz go w mgnieniu oka. Co więcej, będzie smakował jak u mamy!

Na pewno nie jeden raz piłaś go w swoim życiu. Ba, w dzieciństwie był to Twój ulubiony napój. Dlatego też często prosiłaś swoją mamę lub babcię, aby go zrobiła. Dla mnie był to niezastąpiony dodatek do domowego obiadu. Tak, domowej roboty kompotowi na bazie rabarbaru nie sposób odmówić.

I jeśli głowisz się nad tym, jak odtworzyć ten kultowy napój we własnej kuchni, przychodzimy z pomocą. Już za moment poznasz dokładny przepis na tradycyjny kompot na bazie rabarbaru. Twoje maluchy będą zachwycone!

Kompot z rabarbaru – dlaczego warto go zrobić?

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, chciałabym skupić się na zaletach bohatera dzisiejszego artykułu. Po pierwsze, przygotowanie tego kompotu będzie jak powrót do przeszłości. Dzięki niepozornemu napojowi domowej roboty, choć przez chwilę będziesz mogła poczuć się jak za dawnych lat.

Po drugie, przygotowanie domowego kompotu z rabarbarem w roli głównej, jest mega proste. Do jego przygotowania nie potrzebujesz też skomplikowanych i trudno dostępnych produktów. Istnieje spore prawdopodobieństwo, że tak naprawdę wszystkie potrzebne produkty masz już pod ręką.

Warto również wspomnieć, że kompot rabarbarowy jest genialny w smaku. Skutecznie gasi pragnienie, a z dodatkiem lodu jest sprawdzonym patentem na ochłodę w ciepłe dni. Na koniec warto dodać, że jesteśmy w trakcie sezonu na rabarbar, jest to więc najlepszy czas, aby wykorzystać jego potencjał w pełni. Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić Cię do wykorzystania dzisiejszego przepisu? Przechodzimy do sedna!

Kompot z rabarbaru domowej roboty

Pyszny i orzeźwiający kompot na bazie rabarbaru jeszcze dziś może pojawić się w Twoim domu!
Czas całkowity 35 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 25 min.

Składniki

na 6 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od umycia i osuszenia łodyg rabarbaru.
  • Następnie tniemy je na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka.
  • Do warzywa dodajemy cukier.
  • Na koniec dolewamy 1,5 litra wody i gotujemy na małym ogniu.
  • Po 25 minutach kompot jest już gotowy. Zanim zdejmiesz go z palnika dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  • Kompot należy przecedzić przez sitko.
  • Następnie dolewasz do niego litr wody i gotowe.
  • Smacznego!
kompot z rabarbaru
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Gotowy kompot możesz serwować z kawałkami rabarbaru, plastrami cytryny lub świeżą miętą. W upalne dni nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do kompotu kostki lodu dla ochłody.

  • Miniatura:
  • rezkrr, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani