w ,

Lara Gessler nigdy nie wyrzuca pestek z czereśni. Uważa, że można je wykorzystać w bezpieczny sposób

pestek z czereśni
Slatan

Czereśnie to przepyszne letnie owoce, na które czaimy się cały rok. Najlepiej smakują te prosto z drzewa, lecz nie każdy ma okazję ich posmakować. Kiedy trwa sezon na te wyjątkowe owoce, ceny zaczynają być przystępne, a wiele gospodyń decyduje się na przerobienie ich na dżemy i soki. Lara Gessler podrzuciła pomysł na wykorzystanie pestek, które zazwyczaj lądują w koszu. Okazuje się, że można je wykorzystać w ciekawy sposób.

Drylowanie wiśni to mozolna praca, zwłaszcza gdy mamy dużą ilość owoców do przerobienia. Po skończonej pracy zostaje sporo pestek, które najczęściej lądują w koszu. Popularna kucharka znalazła sposób na ich przerobienie, który jest całkowicie bezpieczny dla naszego zdrowia.

Owoce czereśni mają przepyszny, słodki smak więc jeśli jesteś na diecie i szukasz dobrego, zdrowego zamiennika dla słodyczy, czereśnie są jak znalazł. Uważaj tylko na ich kalorykę, gdyż w 100 g produktu jest ok. 50 kcal, przez co uważa się je za średnio kaloryczne owoce.

Czereśnie są bogate w witaminy A, C, E i K. Do tego zawierają dużo błonnika, wapnia, żelaza, magnezu i potasu. Częste spożywanie czereśni sprzyja dobremu trawieniu, a antyoksydanty zawarte w ich miąższu zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.

Co zrobić z pestek czereśni?

pestek z czereśni
Slatan

Pestki czereśni nie mogą zostać rozgniecione, gdyż w ich wnętrzu kryją się toksyczne substancje. Jedną z nich jest trujący cyjanek, a zjedzenie większej ilości owoców razem z pestką może mieć poważne konsekwencje. Kiedy podajesz je dzieciom, upewnij się, że nie ma w nich żadnych pestek.

Lara Gessler wymyśliła genialny patent na wykorzystanie pestek z czereśni. Jest całkowicie bezpieczny i możemy go wykonać bez obaw o nasze zdrowie. Mowa tutaj o syropie cukrowym, który możemy wykorzystać do lemoniady, drinków, deserów czy lodów.

Aby przygotować syrop, potrzebujesz jedynie trzech składników: 1 szklanki pestek po czereśniach, 2 szklanki cukru i 2 szklanki wody.

Wszystkie składniki lądują w garnku. Następnie doprowadzamy syrop do wrzenia i ściągamy z palnika. Trzeba go cały czas mieszać, by nie doprowadzić do przypalenia syropu. Kiedy nieco przestygnie, przecedzamy płyn przez sito i wlewamy do butelki. Syrop może stać w lodówce przez 2 tygodnie.

  • Miniatura:
  • Slatan

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli