w , ,

Mini serniczki bez pieczenia, które zjesz „na raz”. Łatwe, tanie i smaczne

Mini serniczki
dr911, Getty Images

Mini serniczki to przekąska, którą łapiesz w locie między rozmowami na przyjęciu. Zrobisz je z kilku składników, które nie będą kosztować milionów. Koniec z uporczywymi ciastami, które sypią się w rękach!

Jeśli brakuje Ci pomysłu na słodką przekąskę, którą podasz na rodzinnym spotkaniu, mamy coś dla Ciebie. Wystarczy paczka herbatników, kilka daktyli, serek z wiaderka i ozdobne owoce. Te składniki to niezbędne minimum, dzięki którym dasz radę przygotować pyszne deserki.

Do przygotowania takich deserków potrzebujesz kilku-kilkuastu okrągłych pierścieni, np. wyciętych z butelki. Służą one jako zabezpieczenie przed rozlaniem się serka po całej lodówce, gdy masa tężeje. Jeśli nie masz jak ich zrobić, możesz przygotować serniczki w literatkach czy specjalnych pojemniczkach.

Moim zdaniem takie deserki są lepsze od tradycyjnych ciast, które nie każdy lubi. O wiele łatwiej je pochwycić, a i bałagan w trakcie jedzenia jest mniejszy. Kolejnym plusem jest możliwość ozdobienia serniczków poprzez dodanie owoców i galaretki lub polewy czekoladowej.

Mini serniczki

Aby przygotować mini serniczki, musisz przygotować sporo miejsca w lodówce, bo każdy z nich potrzebuje czasu na tężenie, a przy tym nie lubią ścisku.
Czas całkowity 5 godz. 25 min.
Czas przygotowywania 25 min.
5 godz.

Składniki

na 12 porcji

dodatki

Sposób przygotowania

  • Zacznij od przygotowania sera, najlepiej zrobić go w mikserze by odpowiednio się napowietrzył. Wrzucamy ser, dodajemy miód i nasiona chia, a następnie miksujemy, aż stanie się gładki.
  • Daktyle zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy na 5 minut. Po tym czasie wrzucamy je do blendera, dodajemy herbatniki, sól i roztopione masło. Całość blendujemy, aż ciastka przybiorą konsystencję mokrego piasku.
  • Przygotowane pierścienie układamy na tacce i do każdego dodajemy po łyżce ciastek, a następnie dociskamy mocno, by spód przybrał zwartą konsystencję.
  • Wcześniej przygotowany ser ląduje warstwą na ciastkach. Wstawiamy deserki do lodówki i chłodzimy ok. godzinę.
  • W tym czasie kroimy owoce i rozrabiamy galaretkę z wodą. Na okręgach z serem układamy owoce i dolewamy galaretkę, tak by nie wychodziła za poziom plastikowego pierścienia. Schładzamy serniczki przez minimum 4 godziny, następnie usuwamy plastikowe otoczki i podajemy na zimno.
Zobacz
tarta na słodko
Ocena:
(1 głos)

Mini serniczki to fantastyczny deser, który nie dość, że lepiej smakuje, to jest niezwykle efektowny. Przygotuj go na urodziny, komunie czy jako przekąskę do kawy podczas spotkania z przyjaciółką.

Zamiast tradycyjnych herbatników można pokruszyć ciasteczka korzenne, które nadadzą nietypowego posmaku. Jeśli jednak jesteś za zdrowszą wersją, zmielone płatki owsiane będą mniej kaloryczne, a smak nie będzie odbiegał od ciasteczek.

  • Miniatura:
  • dr911, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli