Spis treści
Szukasz pomysłu na domowe ciasto? Tarta z rabarbarem i truskawkami spisze się w tej roli idealnie. Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Rabarbarowe szaleństwo w naszych kuchniach trwa w najlepsze. Z racji, że sezon na to warzywo jest bardzo krótki, nie powinniśmy zmarnować ani jednej okazji, aby przygotować coś pysznego z jego udziałem. I dziś chciałabym podzielić się z Tobą moją ulubioną perełką cukierniczą, która nigdy mnie nie zawiodła.
W dzisiejszym przepisie znajdziesz wszystko to, co najlepsze. Co więcej, przygotowanie domowej tarty nie jest wcale skomplikowane. Cały proces nie jest również mega długi. Wręcz przeciwnie, wszystko pójdzie szybko i sprawnie. Dlatego nawet jeśli stawiasz w kuchni dopiero pierwsze kroki, bez problemu poradzisz sobie z genialnym wypiekiem.
A kiedy raz go skosztujesz, już na stałe zadomowi się w Twoim menu. Tarta z rabarbarem i truskawkami w połączeniu z kruchym ciastem to prawdziwy strzał w 10. O czym przekonasz się już za moment.
Domowa tarta z rabarbarem i truskawkami
Składniki
na 10 porcji
Sposób przygotowania
- Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta.
- W tym celu łączymy ze sobą przesianą mąkę, masło, żółta oraz cukier puder.
- Składniki zagniatamy przez chwilę na ciasto.
- Następnie owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
- W międzyczasie przygotowujemy rabarbar i truskawki.
- Myjemy je, osuszamy, po czym dzielimy na mniejsze kawałki.
- Schłodzone ciasto umieszczamy w formie na tartę.
- Dodajemy kawałki rabarbaru oraz truskawki. Na koniec posypujemy owoce cukrem.
- Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
Tak przygotowane ciasto możesz udekorować cukrem pudrem, ulubioną polewą lub lukrem królewskim. Możesz też upiec tartę z dodatkiem domowej kruszonki, jak i plecionką z ciasta kruchego. Możliwości jest naprawdę wiele.
Koniecznie daj mi znać, czy kiedykolwiek robiłaś ciasto z dodatkiem rabarbaru. A może wszystko dopiero przed Tobą? Nawet jeśli tak jest, to uwierz mi, dzisiejszy przepis warto wypróbować. Nie znam nikogo, komu by nie posmakował. To po prostu prawdziwa poezja smaków zapieczona w kruchym cieście.