w

Tarta z rabarbarem i truskawkami zachwyca smakiem i wyglądem

tarta z rabarbarem
juliannafunk, Getty Images

Szukasz pomysłu na domowe ciasto? Tarta z rabarbarem i truskawkami spisze się w tej roli idealnie. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Rabarbarowe szaleństwo w naszych kuchniach trwa w najlepsze. Z racji, że sezon na to warzywo jest bardzo krótki, nie powinniśmy zmarnować ani jednej okazji, aby przygotować coś pysznego z jego udziałem. I dziś chciałabym podzielić się z Tobą moją ulubioną perełką cukierniczą, która nigdy mnie nie zawiodła.

W dzisiejszym przepisie znajdziesz wszystko to, co najlepsze. Co więcej, przygotowanie domowej tarty nie jest wcale skomplikowane. Cały proces nie jest również mega długi. Wręcz przeciwnie, wszystko pójdzie szybko i sprawnie. Dlatego nawet jeśli stawiasz w kuchni dopiero pierwsze kroki, bez problemu poradzisz sobie z genialnym wypiekiem.

A kiedy raz go skosztujesz, już na stałe zadomowi się w Twoim menu. Tarta z rabarbarem i truskawkami w połączeniu z kruchym ciastem to prawdziwy strzał w 10. O czym przekonasz się już za moment.

Domowa tarta z rabarbarem i truskawkami

To ciacho dosłownie skradnie Twoje serce od pierwszego kęsa. Po prostu palce lizać!
Czas całkowity 1 godz. 25 min.
Czas przygotowywania 40 min.
Pieczenie: 45 min.

Składniki

na 10 porcji

Ciasto kruche:

Nadzienie:

Sposób przygotowania

  • Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta.
  • W tym celu łączymy ze sobą przesianą mąkę, masło, żółta oraz cukier puder.
  • Składniki zagniatamy przez chwilę na ciasto.
  • Następnie owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
  • W międzyczasie przygotowujemy rabarbar i truskawki.
  • Myjemy je, osuszamy, po czym dzielimy na mniejsze kawałki.
  • Schłodzone ciasto umieszczamy w formie na tartę.
  • Dodajemy kawałki rabarbaru oraz truskawki. Na koniec posypujemy owoce cukrem.
  • Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Smacznego!
tarta z rabarbarem
Zobacz
tarta na słodko tarta owocowa tarta z owocami
Ocena:
(1 głos)

Tak przygotowane ciasto możesz udekorować cukrem pudrem, ulubioną polewą lub lukrem królewskim. Możesz też upiec tartę z dodatkiem domowej kruszonki, jak i plecionką z ciasta kruchego. Możliwości jest naprawdę wiele.

Koniecznie daj mi znać, czy kiedykolwiek robiłaś ciasto z dodatkiem rabarbaru. A może wszystko dopiero przed Tobą? Nawet jeśli tak jest, to uwierz mi, dzisiejszy przepis warto wypróbować. Nie znam nikogo, komu by nie posmakował. To po prostu prawdziwa poezja smaków zapieczona w kruchym cieście.

  • Miniatura:
  • juliannafunk, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani