w , ,

Beza z mikrofali gotowa w 3 minuty. Potrzebujesz dwóch składników

Zbliża się wieczór, a ty masz ochotę na coś słodkiego. Sklep jest parę ulic dalej, ale zdecydowanie nie chce ci się do niego wychodzić. Co zrobić w tej sytuacji? Masz dwa wyjścia: obejść się smakiem lub przygotować coś w domu. Jeśli masz w domu jajka i cukier, to znalazłeś się w idealnym miejscu, gdyż beza z mikrofali potrzebuje tylko dwóch składników. Jak ją zrobić, czytaj dalej!

Beza z mikrofali

Tradycyjna beza jest pieczona, a następnie suszona. Zajmuje to dużo czasu i zaangażowania, natomiast dzisiejszy przepis z zajmie nam nie więcej niż 20 minut. Samo "pieczenie" to zaledwie 3 minuty.
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Czas gotowania 4 min.

Sposób przygotowania

  • Białko ubijaj do momentu aż będzie sztywne, dodawaj cukier partiami cały czas miksując.
  • Z masy uformuj na talerzu małe pianki i wstaw do mikrofali na 3 minuty. Po tym czasie beza powinna być gotowa.

Składniki

na 2 porcja

Wartości odżywcze

Beza z mikrofali
Na porcję przypada:
Kalorie
1182.6
Tłuszcze
 
0.1
g
0
%
Węglowodany
 
299.6
g
100
%
Białka
 
3.3
g
7
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Ograniczasz jajka? Możesz wykonać bezę bez ich użycia. Ania Starmach zdradza przepis na bezę bez jajek!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli