w

Mega wilgotny sernik z ziemniakami. Zachowa świeżość na dłużej

sernik z ziemniakami
Nungning20, Getty Images Pro

Dziś podzielę się z Tobą wyjątkowym przepisem na sernik z ziemniakami. Dlaczego warto go zrobić? Odpowiedź już na Ciebie czeka!

Na pewno nie jeden raz zajadałaś się pysznym sernikiem. I nie ma w tym nic dziwnego, biorąc pod uwagę, że jest to genialne ciacho pod każdym kątem. Ale czy kiedykolwiek jadłaś go z dodatkiem ziemniaków?

Wiem, że początkowo ten pomysł może wydawać się wręcz czystą abstrakcją. Daj mi jednak 5 minut, a wszystko stanie się jasne. Okazuje się bowiem, że za dodaniem ziemniaków do masy serowej na sernik przemawia kilka istotnych argumentów.

Dlaczego warto zrobić sernik z ziemniakami?

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, skupmy się na plusach tego przepisu. Po pierwsze, tego typu sernik zachowa swoją świeżość znacznie dłużej od klasycznego wypieku. Zasada ta działa jak w przypadku m.in. pączków z dodatkiem ziemniaków, o czym pisałam jakiś czas temu.

Po drugie sernik z dodatkiem ugotowanych ziemniaków wychodzi niesamowicie wilgotny. A to w końcu kluczowa sprawa w przypadku tego typu wypieków.

Warto również dodać, że już nasze prababcie stosowały trik z dodawaniem ugotowanych ziemniaków do sernika. Robiły to w głównej mierze po to, aby zaoszczędzić. Ponieważ dodając ziemniaki, mogły dodać mniej sera.

Na koniec warto wspomnieć, że dodając ziemniaki do masy serowej, nie musisz martwić się o smak przyszłego sernika. Ziemniaczany dodatek nie jest w ogóle wyczuwalny. Wydaje mi się, że rozwiałam Twoje ostatnie wątpliwości i możemy przechodzić do przepisu!

Wilgotny sernik z ziemniakami

Ten sernik robiły m.in. nasze prababcie, dlatego też przepis jest w 100% sprawdzony. Wykorzystując go w swojej kuchni, na pewno nie pożałujesz!
Czas całkowity 1 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Pieczenie: 50 min.

Składniki

na 12 porcji

Ciasto kruche:

Masa serowa:

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania ciasta kruchego. W tym celu łączymy ze sobą mąkę, masło, żółtko i cukier.
  • Po uzyskaniu formy ciasta, przekładamy je na spód formy do pieczenia. Następnie wstawiamy formę z ciastem do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez 10 minut.
  • Zaczynamy pracę nad masą serową. Ugotowane i obrane ziemniaki przeciskamy przez praskę.
  • Następnie oddzielamy białka od żółtek.
  • Masło zaczynamy ubijać mikserem i powoli łączymy je z żółtkami i cukrem. Do powstałej mieszanki nie zapomnij dodać również ekstraktu waniliowego.
  • Jako kolejny składnik zaczynamy dodawać na raty ser z wiaderka.
  • Na koniec w misce powinny znaleźć się również wcześniej przygotowane ziemniaki.
  • W osobnej misce ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Kiedy uzyskamy już zadawalającej efekty, dodajemy ostrożnie powstałą mieszankę do serowo-ziemniaczanego miksu.
  • Powstałą mieszankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 50 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Smacznego!
sernik z ziemniakami
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
  • Miniatura:
  • Nungning20, Getty Images Pro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani