Spis treści
Dziś podzielę się z Tobą wyjątkowym przepisem na sernik z ziemniakami. Dlaczego warto go zrobić? Odpowiedź już na Ciebie czeka!
Na pewno nie jeden raz zajadałaś się pysznym sernikiem. I nie ma w tym nic dziwnego, biorąc pod uwagę, że jest to genialne ciacho pod każdym kątem. Ale czy kiedykolwiek jadłaś go z dodatkiem ziemniaków?
Wiem, że początkowo ten pomysł może wydawać się wręcz czystą abstrakcją. Daj mi jednak 5 minut, a wszystko stanie się jasne. Okazuje się bowiem, że za dodaniem ziemniaków do masy serowej na sernik przemawia kilka istotnych argumentów.
Dlaczego warto zrobić sernik z ziemniakami?
Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, skupmy się na plusach tego przepisu. Po pierwsze, tego typu sernik zachowa swoją świeżość znacznie dłużej od klasycznego wypieku. Zasada ta działa jak w przypadku m.in. pączków z dodatkiem ziemniaków, o czym pisałam jakiś czas temu.
Po drugie sernik z dodatkiem ugotowanych ziemniaków wychodzi niesamowicie wilgotny. A to w końcu kluczowa sprawa w przypadku tego typu wypieków.
Warto również dodać, że już nasze prababcie stosowały trik z dodawaniem ugotowanych ziemniaków do sernika. Robiły to w głównej mierze po to, aby zaoszczędzić. Ponieważ dodając ziemniaki, mogły dodać mniej sera.
Na koniec warto wspomnieć, że dodając ziemniaki do masy serowej, nie musisz martwić się o smak przyszłego sernika. Ziemniaczany dodatek nie jest w ogóle wyczuwalny. Wydaje mi się, że rozwiałam Twoje ostatnie wątpliwości i możemy przechodzić do przepisu!
Wilgotny sernik z ziemniakami
Składniki
na 12 porcji
Ciasto kruche:
- 350 g mąka tortowa
- 250 g masło
- 1 szt. żółtko
- 150 g cukier
Masa serowa:
- 700 g ser z wiaderka
- 300 g ziemniaki
- 100 g masło
- 250 g cukier
- 5 szt. jajko
- 1 szczypta sól
- kilka kropel ekstrakt waniliowy
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania ciasta kruchego. W tym celu łączymy ze sobą mąkę, masło, żółtko i cukier.
- Po uzyskaniu formy ciasta, przekładamy je na spód formy do pieczenia. Następnie wstawiamy formę z ciastem do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez 10 minut.
- Zaczynamy pracę nad masą serową. Ugotowane i obrane ziemniaki przeciskamy przez praskę.
- Następnie oddzielamy białka od żółtek.
- Masło zaczynamy ubijać mikserem i powoli łączymy je z żółtkami i cukrem. Do powstałej mieszanki nie zapomnij dodać również ekstraktu waniliowego.
- Jako kolejny składnik zaczynamy dodawać na raty ser z wiaderka.
- Na koniec w misce powinny znaleźć się również wcześniej przygotowane ziemniaki.
- W osobnej misce ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Kiedy uzyskamy już zadawalającej efekty, dodajemy ostrożnie powstałą mieszankę do serowo-ziemniaczanego miksu.
- Powstałą mieszankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 50 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Smacznego!