w ,

Pierogi z białą kiełbasą podaję tylko na święta Wielkanocne. Miła odmiana dla tradycyjnych ruskich

Pierogi z białą kiełbasą
Petrytskyy, Getty Images

Pierogi to danie, z którym wielu obcokrajowców kojarzy Polskę. Najpopularniejsze to ruskie z serem i nieco bardziej wymyślne z mięsem mielonym. Niedawno pojawiła się nowa propozycja na pierogi z białą kiełbasą i choć brzmi to dość dziwnie, są naprawdę smaczne!

Podejrzewam, że nie jadasz białej kiełbasy częściej niż właśnie w okresie świąt Wielkiej nocy. Przed i po okresie świąt ten produkt jest bardzo słabo dostępny, ze względu na brak popytu. Z jednej strony szkoda, że nie możemy jej jadać częściej, jednak czy wtedy byłaby taka wyjątkowa?

Pierogi z białą kiełbasą to strzał w 10!

Pierogi z białą kiełbasą
biała kiełbasa, fot. bern, juen

Aby jak najbardziej wykorzystać kiełbasę, którą kupiłaś przed świętami, możesz ją przerobić na farsz do pierogów. Właściwie nie będziesz mieć dużo pracy, wystarczy przygotować swoje ulubione ciasto i po wydrążeniu środka kiełbasy dobrze go doprawić. Mamy przygotowany uniwersalny przepis, który powinien Ci się spodobać.

Jeśli zostało Ci dużo wędliny, musisz ją przerobić na coś pysznego! Szkoda by miała się zmarnować przez nasze bezmyślne zakupy. Farsz do pierogów będzie najłatwiejszym i najszybszym sposobem na powtórne wykorzystanie kiełbasy.

Pierogi z białą kiełbasą

Ciasto na pierogi zrób według swojego ulubionego przepisu. Podawaj danie okraszone masłem i cebulką — będzie się rozpływać na języku.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 1 godz.

Składniki

na 10 porcji

Sposób przygotowania

  • Białą kiełbasę rozkrawamy wzdłuż i wyciągamy farsz. Wszystko drobimy widelcem i dodajemy jajko, następnie chrzan. Ugniatamy farsz dłonią i sprawdzamy smak (być może nie trzeba dodatkowych przypraw). Jeśli farsz jest zbyt mdły, dodaj sól, pieprz i majeranek. Ponownie zagnieć mięso na jednolitą masę i odstaw.
  • Przygotuj swoje ulubione ciasto na pierogi, rozwałkuj i wykrój kółka szklanką. Nakładaj po łyżeczce farszu i sklej brzegi, by powstał pieróg. Rób tak, aż wykorzystasz cały farsz.
  • Nastaw garnek z osoloną wodą. Wrzuć pierogi gdy woda zacznie się gotować. Kiedy wypłyną na powierzchnie, trzymaj je jeszcze około minuty.
  • Gotowe pierogi odcedzamy i polewamy okrasą z masła i cebulki.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Najdłuższy proces to klejenie pierogów, farsz robi się w zaledwie kilka minut. Jeśli masz surową kiełbasę, musisz ją wcześniej sparzyć przed zmieszaniem z resztą składników. Wystarczy zagotować wodę w garnku i wstawić kiełbasę do wrzątku na 2 minuty, po tym czasie będzie idealna.

  • Miniatura:
  • Petrytskyy, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli