Spis treści
Pałki kurczaka w rękawie to obiad, który robi się sam. Sekretem udanego dania jest aromatyczna marynata i rękaw do pieczenia, który znajdziesz w każdym sklepie. Taka obróbka sprawia, że kurczak nie wysycha i jest bardzo soczysty.
Pałki z kurczaka mają delikatne mięso, które smakuje szczególnie dzieciom, ale nie pogardzi nim żaden dorosły. Dzisiejszy przepis jest przeznaczony do upieczenia w piekarniku, ale jeśli będziecie mieli okazie, wypróbujcie go na grillu.
Pałki kurczaka w rękawie
Sposób przygotowania
- Masło rozpuść i dorzuć wszystkie przyprawy, sos sojowy, miód a czosnek przeciśnij przez praskę. Marynata powinna mieć gęstą konsystencję.
- Udka myjemy i osuszamy, a następnie dobrze natrzeć każde marynatą.
- Rękaw do pieczenia rozkładamy w naczyniu żaroodpornym i zawiązujemy jeden koniec rękawa. Wrzucamy kurczaka, dolewamy resztki marynaty, wypuszczamy powietrze i zawiązujemy drugi koniec.
- Najlepsze mięso będzie po kilku godzinach marynowania, lub całej nocy w lodówce.
- Pieczemy w piekarniku przez 1,5 godziny w 180*C. Rękaw będzie napęczniały podczas pieczenia, ale nic nie pęknie.
Składniki
na 6 porcji
- 6 sztuk udko kurczaka
- 100 ml sos sojowy
- 30 g miód
- 100 g masło
- 4 ząbek czosnek
- 1 łyżka przyprawa do kurczaka
- 1 łyżeczka papryka słodka mielona
- 1 łyżeczka czosnek granulowany
- 1 łyżeczka musztarda
Na zimne dni polecamy przepis na bitki z kurczaka w kremowym sosie.
3 komentarzy