w , ,

Sernik na zimno z truskawkami. Bez pieczenia, idealny na lato

sernik na zimno z truskawkami
olvas, Getty Images

Wielkimi krokami zbliża się lato, a wraz ze słoneczną porą roku, na naszych stołach pojawią się ciasta bez pieczenia. Dlatego już dziś, chcę podzielić się moją ukochaną perełką. Sernik na zimno z truskawkami to prawdziwy sztos. Tego przepisu nie możesz przegapić!

Nie wiem jak wygląda to w Twoim przypadku, ale mnie lato kojarzy się przede wszystkim z genialnym ciastem bez pieczenia z truskawkami i galaretką w roli głównej. To kultowe połączenie jest po prostu ponadczasowe, dlatego też tak chętnie do niego wracam.

I w sumie nie ma się co dziwić, biorąc pod uwagę, genialny smak i super wygląd pysznego deseru na zimno. To również dobry sposób na znalezienie choć chwilowego orzeźwienia i ochłody w trakcie największych upałów. A jeśli dodam do tej listy, że cały przepis jest bardzo prosty do wykonania i tak naprawdę składa się z kilku produktów, to już w ogóle sztos. Takie przepisy lubimy chyba najbardziej, prawda?

Idealne ciacho na lato – sernik na zimno z truskawkami

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, chciałabym zwrócić uwagę na jeszcze jedną kwestię. Już za moment weźmiemy się za przygotowanie sernika. A ten rodzaj ciasta kojarzy nam się z pieczoną formą. Jak się jednak okazuje wcale nie nie musi tak być. Dziś obejdziemy się bez wizyty w piekarniku.

Spód naszego ciasta będą stanowić genialne herbatniki, potem przygotujemy mieszankę serową. A na koniec, oczywiście wisienka na torcie – soczyste truskawki i kultowa galaretka. Prawda, że brzmi obiecująco? Nie ma więc do przedłużać i od razu zabieramy się do pracy!

Sernik z truskawkami na zimno

Genialne ciacho z truskawkami, które nie wymaga pieczenia to idealny deser na upalne dni. Lepszego nie jadłaś!
Czas przygotowywania 1 godz. 20 min.

Składniki

na 12 porcji

Spód:

Masa serowa:

Truskawkowa warstwa:

Sposób przygotowania

Spód:

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania spodu. W tym celu blendujemy drobno herbatniki. Możemy też umieścić ciasteczka w czystej ściereczce kuchennej i przy pomocy wałka rozkruszyć je na mniejsze elementy.
  • Tak przygotowane ciastka łączymy następnie z rozpuszczonym masłem.
  • Powstałą mieszankę przekładamy do formy do pieczenia i ubijamy, aby uformować spód. Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki i przechodzimy do kolejnego etapu naszego przepisu.

Masa serowa:

  • Galaretki w proszku łączymy z wrzątkiem, po czym odstawiamy do przestudzenia.
  • W międzyczasie przy pomocy miksera ubijamy śmietankę.
  • Po chwili zaczynamy dodawać do niej stopniowo cukier.
  • Jako kolejne składniki w misce powinny znaleźć się ser oraz jogurt. Oczywiście oba produkty również dodajemy na raty.
  • Na koniec przy pomocy zwykłej kuchennej trzepaczki dodajemy do naszej mieszanki przestudzoną galaretką.
  • Dokładnie łączymy składniki, po czym przelewamy masę serową na wcześniej przygotowany spód. Deser wstawiamy do lodówki.

Truskawkowa warstwa:

  • Na koniec została nam ostatnia warstwa. Aby ją przygotować, ponownie rozpuszczamy galaretki we wrzątku.
  • Następnie dokładnie myjemy i osuszamy truskawki. Usuwamy zielone szypułki i w razie potrzeby dzielimy owoce na mniejsze kawałki.
  • Truskawki przesypujemy na wierzch naszego sernika, po czym ostrożnie dodajemy przestudzoną galaretkę.
  • Tak przygotowany deser ponownie wstawiamy do lodówki. Najlepiej na kilka godzin, aby galaretka mogła dobrze stężeć.
  • Smacznego!
sernik na zimno z truskawkami
Zobacz
Ocena:
(głosy: 3 )

I to wszystko. Jak sama widzisz, przepis na genialne ciacho bez pieczenia jest naprawdę prosty. Nie zostaje więc nic innego, jak zakasać rękawy i wziąć się do roboty. Powodzenia!

  • Miniatura:
  • olvas, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani