Spis treści
Wielkimi krokami zbliża się lato, a wraz ze słoneczną porą roku, na naszych stołach pojawią się ciasta bez pieczenia. Dlatego już dziś, chcę podzielić się moją ukochaną perełką. Sernik na zimno z truskawkami to prawdziwy sztos. Tego przepisu nie możesz przegapić!
Nie wiem jak wygląda to w Twoim przypadku, ale mnie lato kojarzy się przede wszystkim z genialnym ciastem bez pieczenia z truskawkami i galaretką w roli głównej. To kultowe połączenie jest po prostu ponadczasowe, dlatego też tak chętnie do niego wracam.
I w sumie nie ma się co dziwić, biorąc pod uwagę, genialny smak i super wygląd pysznego deseru na zimno. To również dobry sposób na znalezienie choć chwilowego orzeźwienia i ochłody w trakcie największych upałów. A jeśli dodam do tej listy, że cały przepis jest bardzo prosty do wykonania i tak naprawdę składa się z kilku produktów, to już w ogóle sztos. Takie przepisy lubimy chyba najbardziej, prawda?
Idealne ciacho na lato – sernik na zimno z truskawkami
Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, chciałabym zwrócić uwagę na jeszcze jedną kwestię. Już za moment weźmiemy się za przygotowanie sernika. A ten rodzaj ciasta kojarzy nam się z pieczoną formą. Jak się jednak okazuje wcale nie nie musi tak być. Dziś obejdziemy się bez wizyty w piekarniku.
Spód naszego ciasta będą stanowić genialne herbatniki, potem przygotujemy mieszankę serową. A na koniec, oczywiście wisienka na torcie – soczyste truskawki i kultowa galaretka. Prawda, że brzmi obiecująco? Nie ma więc do przedłużać i od razu zabieramy się do pracy!
Sernik z truskawkami na zimno
Składniki
na 12 porcji
Spód:
- 1 opakowanie herbatniki
- 1/2 kostki masło
Masa serowa:
- 1 kg ser z wiaderka
- 400 ml śmietanka (30%)
- 500 g jogurt naturalny
- 1/3 szkl. cukier
- 2 szt. galaretka (krystaliczna)
- 1 szkl. wrzątek
Sposób przygotowania
Spód:
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania spodu. W tym celu blendujemy drobno herbatniki. Możemy też umieścić ciasteczka w czystej ściereczce kuchennej i przy pomocy wałka rozkruszyć je na mniejsze elementy.
- Tak przygotowane ciastka łączymy następnie z rozpuszczonym masłem.
- Powstałą mieszankę przekładamy do formy do pieczenia i ubijamy, aby uformować spód. Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki i przechodzimy do kolejnego etapu naszego przepisu.
Masa serowa:
- Galaretki w proszku łączymy z wrzątkiem, po czym odstawiamy do przestudzenia.
- W międzyczasie przy pomocy miksera ubijamy śmietankę.
- Po chwili zaczynamy dodawać do niej stopniowo cukier.
- Jako kolejne składniki w misce powinny znaleźć się ser oraz jogurt. Oczywiście oba produkty również dodajemy na raty.
- Na koniec przy pomocy zwykłej kuchennej trzepaczki dodajemy do naszej mieszanki przestudzoną galaretką.
- Dokładnie łączymy składniki, po czym przelewamy masę serową na wcześniej przygotowany spód. Deser wstawiamy do lodówki.
Truskawkowa warstwa:
- Na koniec została nam ostatnia warstwa. Aby ją przygotować, ponownie rozpuszczamy galaretki we wrzątku.
- Następnie dokładnie myjemy i osuszamy truskawki. Usuwamy zielone szypułki i w razie potrzeby dzielimy owoce na mniejsze kawałki.
- Truskawki przesypujemy na wierzch naszego sernika, po czym ostrożnie dodajemy przestudzoną galaretkę.
- Tak przygotowany deser ponownie wstawiamy do lodówki. Najlepiej na kilka godzin, aby galaretka mogła dobrze stężeć.
- Smacznego!
I to wszystko. Jak sama widzisz, przepis na genialne ciacho bez pieczenia jest naprawdę prosty. Nie zostaje więc nic innego, jak zakasać rękawy i wziąć się do roboty. Powodzenia!