w ,

Ciasto z rabarbarem i bezą. Idealna równowaga między kwaśnym, a słodkim

A_Lein, Getty Images

Ciasto z rabarbarem to klasyk gatunku, ale taki z bezą to czyste szaleństwo! A gdyby jeszcze dodać do niego masę budyniową… nie możesz pominąć tego przepisu na wiosnę. Ten genialny deser ma to do siebie, że jest idealnie wyważony pod względem słodkości, gdyż kwaskowaty rabarbar idealnie dopełnia całość.

Wiosenne ciasta to coś pomiędzy ciężkimi zimowymi biszkoptami a letnimi sernikami na zimno. Ciasto z rabarbarem to zarówno świeże pędy jak i pieczony spód, co daje idealną równowagę między tymi dwoma formami.

Trzeba zarezerwować trochę czasu, by je przygotować. Jeśli nie jesteś mistrzem bezy, możesz wyłożyć górę gotowymi bezikami ze sklepu — doznania smakowe będą nieco gorsze, ale masz pewność, że nic się nie zepsuje.

Ciasto z rabarbarem i bezą
CCat88, Getty Images

Ciasto z rabarbarem i bezą wciąga bez opamiętania

Pierwszy raz jadłam to ciasto u mojej cioci na imieninach. Pamiętam, że połączenie rabarbaru i budyniu było dla mnie niezwykle odkrywcze i koniecznie musiałam skosztować tego wypieku. Po pierwszym kawałku przepadłam i wiedziałam, że ciocia musi dać mi przepis na ten genialny wypiek.

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem i bezą to pyszny wypiek, który zachwyci nawet najbardziej wymagające osoby z nas. Musisz je koniecznie przygotować!
Czas przygotowywania 2 godz.

Składniki

na 12 porcji

Spód ciasta

Warstwa rabarbarowa

Masa budyniowa

Beza

Sposób przygotowania

  • Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj zimne masło, żółtka, cukier i śmietanę. Zacznij ugniatać, aż masa będzie jednolita i sprężysta. Zawiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
  • Po tym czasie wałkujemy ciasto na prostokąt i wykładamy nim blaszkę. Robimy dziurki widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 14 minut, aż stanie się złociste.
  • Rabarbar obierz z twardej skórki, pokrój na kawałeczki i wrzuć do garnka na małym ogniu. Dolewamy 2 łyżki wody, dosypujemy mąkę, cukier i trochę cukru wanilinowego. Mieszamy i wykładamy na kruchy spód.
  • Następna warstwa to budyń. Musisz odlać szklankę mleka i rozpuścić w niej dwa opakowania proszku budyniowego.
  • Pozostałe mleko stawiamy na gazie, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy rozpuszczone budynie i intensywnie mieszamy, by masa nie miała żadnych grudek. Ściągamy garnek z gazu i lekko studzimy, a następnie wykładamy budyń na warstwę rabarbarową.
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier partiami i ubijamy, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Gotową pianę przekładamy na budyń i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C na 30 minut, aż górna warstwa zrobi się chrupka.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Zamienniki rabarbaru

Nie masz rabarbaru? Nie szkodzi! Możesz wykorzystać inne owoce, które są kwaśne. Świetnie sprawdzą się wiśnie lub maliny. Podczas przygotowania musisz dać im trochę czasu, by sok z wnętrza odparował i dopiero wtedy dodaj mąkę ziemniaczaną.

  • Miniatura:
  • A_Lein, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli