Spis treści
Ciasto z rabarbarem to klasyk gatunku, ale taki z bezą to czyste szaleństwo! A gdyby jeszcze dodać do niego masę budyniową… nie możesz pominąć tego przepisu na wiosnę. Ten genialny deser ma to do siebie, że jest idealnie wyważony pod względem słodkości, gdyż kwaskowaty rabarbar idealnie dopełnia całość.
Wiosenne ciasta to coś pomiędzy ciężkimi zimowymi biszkoptami a letnimi sernikami na zimno. Ciasto z rabarbarem to zarówno świeże pędy jak i pieczony spód, co daje idealną równowagę między tymi dwoma formami.
Trzeba zarezerwować trochę czasu, by je przygotować. Jeśli nie jesteś mistrzem bezy, możesz wyłożyć górę gotowymi bezikami ze sklepu — doznania smakowe będą nieco gorsze, ale masz pewność, że nic się nie zepsuje.
Ciasto z rabarbarem i bezą wciąga bez opamiętania
Pierwszy raz jadłam to ciasto u mojej cioci na imieninach. Pamiętam, że połączenie rabarbaru i budyniu było dla mnie niezwykle odkrywcze i koniecznie musiałam skosztować tego wypieku. Po pierwszym kawałku przepadłam i wiedziałam, że ciocia musi dać mi przepis na ten genialny wypiek.
Ciasto z rabarbarem
Składniki
na 12 porcji
Spód ciasta
- 2 szklanki mąka pszenna
- 3 żółtka
- 150 g masło
- 1/3 szklanka cukier puder
- 1 łyżka śmietana 18 %
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Warstwa rabarbarowa
- 800 g rabarbar
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżka mąka ziemniaczana
- 2 łyżka cukier
Masa budyniowa
- 2 budyń waniliowy
- 800 ml mleko
- 4 łyżka cukier
Beza
- 6 białko jaja
- 3/4 szklanka cukier
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj zimne masło, żółtka, cukier i śmietanę. Zacznij ugniatać, aż masa będzie jednolita i sprężysta. Zawiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
- Po tym czasie wałkujemy ciasto na prostokąt i wykładamy nim blaszkę. Robimy dziurki widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 14 minut, aż stanie się złociste.
- Rabarbar obierz z twardej skórki, pokrój na kawałeczki i wrzuć do garnka na małym ogniu. Dolewamy 2 łyżki wody, dosypujemy mąkę, cukier i trochę cukru wanilinowego. Mieszamy i wykładamy na kruchy spód.
- Następna warstwa to budyń. Musisz odlać szklankę mleka i rozpuścić w niej dwa opakowania proszku budyniowego.
- Pozostałe mleko stawiamy na gazie, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy rozpuszczone budynie i intensywnie mieszamy, by masa nie miała żadnych grudek. Ściągamy garnek z gazu i lekko studzimy, a następnie wykładamy budyń na warstwę rabarbarową.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier partiami i ubijamy, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Gotową pianę przekładamy na budyń i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C na 30 minut, aż górna warstwa zrobi się chrupka.
Zamienniki rabarbaru
Nie masz rabarbaru? Nie szkodzi! Możesz wykorzystać inne owoce, które są kwaśne. Świetnie sprawdzą się wiśnie lub maliny. Podczas przygotowania musisz dać im trochę czasu, by sok z wnętrza odparował i dopiero wtedy dodaj mąkę ziemniaczaną.