Spis treści
Mini serniczki to przekąska, którą łapiesz w locie między rozmowami na przyjęciu. Zrobisz je z kilku składników, które nie będą kosztować milionów. Koniec z uporczywymi ciastami, które sypią się w rękach!
Jeśli brakuje Ci pomysłu na słodką przekąskę, którą podasz na rodzinnym spotkaniu, mamy coś dla Ciebie. Wystarczy paczka herbatników, kilka daktyli, serek z wiaderka i ozdobne owoce. Te składniki to niezbędne minimum, dzięki którym dasz radę przygotować pyszne deserki.
Do przygotowania takich deserków potrzebujesz kilku-kilkuastu okrągłych pierścieni, np. wyciętych z butelki. Służą one jako zabezpieczenie przed rozlaniem się serka po całej lodówce, gdy masa tężeje. Jeśli nie masz jak ich zrobić, możesz przygotować serniczki w literatkach czy specjalnych pojemniczkach.
Moim zdaniem takie deserki są lepsze od tradycyjnych ciast, które nie każdy lubi. O wiele łatwiej je pochwycić, a i bałagan w trakcie jedzenia jest mniejszy. Kolejnym plusem jest możliwość ozdobienia serniczków poprzez dodanie owoców i galaretki lub polewy czekoladowej.
Mini serniczki
Składniki
na 12 porcji
- 100 g herbatniki
- 5 daktyle
- 1 szczypta sól
- 1 łyżka masło
- 500 g ser z wiaderka (standardowy lub o smaku waniliowym)
- 2 łyżka chia
- 2 łyżka miód
- 1 galaretka truskawkowa
dodatki
- owoce (do ozdoby)
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania sera, najlepiej zrobić go w mikserze by odpowiednio się napowietrzył. Wrzucamy ser, dodajemy miód i nasiona chia, a następnie miksujemy, aż stanie się gładki.
- Daktyle zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy na 5 minut. Po tym czasie wrzucamy je do blendera, dodajemy herbatniki, sól i roztopione masło. Całość blendujemy, aż ciastka przybiorą konsystencję mokrego piasku.
- Przygotowane pierścienie układamy na tacce i do każdego dodajemy po łyżce ciastek, a następnie dociskamy mocno, by spód przybrał zwartą konsystencję.
- Wcześniej przygotowany ser ląduje warstwą na ciastkach. Wstawiamy deserki do lodówki i chłodzimy ok. godzinę.
- W tym czasie kroimy owoce i rozrabiamy galaretkę z wodą. Na okręgach z serem układamy owoce i dolewamy galaretkę, tak by nie wychodziła za poziom plastikowego pierścienia. Schładzamy serniczki przez minimum 4 godziny, następnie usuwamy plastikowe otoczki i podajemy na zimno.
Mini serniczki to fantastyczny deser, który nie dość, że lepiej smakuje, to jest niezwykle efektowny. Przygotuj go na urodziny, komunie czy jako przekąskę do kawy podczas spotkania z przyjaciółką.
Zamiast tradycyjnych herbatników można pokruszyć ciasteczka korzenne, które nadadzą nietypowego posmaku. Jeśli jednak jesteś za zdrowszą wersją, zmielone płatki owsiane będą mniej kaloryczne, a smak nie będzie odbiegał od ciasteczek.