w , ,

Ekspresowa malinowa chmurka bez pieczenia. Nie da się tego zepsuć

malinowa chmurka bez pieczenia
Wikimedia commons

Malinowa chmurka bez pieczenia to ciasto, które jest idealnie wyważone pod względem smaku. Słodką bezę i krem przełamuje kwaskowata galaretka z mnóstwem malin. Tradycyjne ciasto jest bardzo pracochłonne, robienie kruchego spodu i chrupiącej bezy bywa problematyczne. Z tym przepisem nie będzie żadnej wpadki, a do tego czas przygotowania skraca się do minimum.

Ciasto milionowa chmurka cieszy się popularnością w naszym kraju, ze względu na bogaty wygląd i nienaganny smak. Ciasto przyciąga wzrok i kusi już od pierwszej chwili, dlatego pierwsze znika z talerza.

Jak to często bywa, pyszne ciasto jest zazwyczaj pracochłonnym wyrobem i tak bywa i w tym wypadku. Samo przygotowanie poszczególnych części to kilka godzin roboty, co już nie pasuje wielu z nas. Na szczęście istnieje łatwiejsza wersja tego deseru, której nie trzeba piec, a wiele składników można kupić gotowych w markecie.

malinowa chmurka bez pieczenia
Leila Melhado, Getty Images

W naszej wersji spód ciasta będzie wykonany z pokruszonych, słonych krakersów. Będą idealnie komponować się z innymi warstwami ciasta. Jeśli nie chcesz aż tak eksperymentować i wolisz tradycyjne kruche ciasto, możesz użyć tradycyjnych herbatników.

Malinowa chmurka bez pieczenia to strzał w 10!

Zdecydowanie najcięższą stroną tego deseru jest beza. Byle jaka beza to nie problem, ale ta pyszna i krucha jest trudna do osiągnięcia, albowiem trzeba ją suszyć przez wiele godzin. Ludzie zaczęli z niej rezygnować i podają ciasto wyłącznie z kremem — nie polecamy tej metody. Znacznie lepiej kupić gotowe beziki i poukładać je na wierzchu, a ciasto nie straci na charakterze.

Malinowa chmurka bez pieczenia

Idealne ciasto nie ist… A jednak tak! Malinowa chmurka wkracza do akcji.
Czas całkowity 4 godz.
Czas przygotowywania 1 godz.
3 godz.

Składniki

na 12 porcji

Spód

Maliny

Krem śmietankowy

Góra ciasta

Sposób przygotowania

  • Zacznij od przygotowania galaretki. Mrożone truskawki wrzuć do garnka, dolej 100 ml wody i gotuj, aż owoce się rozpadną. Dodaj cukier, wymieszaj i przestudź. W misce umieść dwie szklanki wody i rozpuść galaretki. Dodaj owoce i wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
  • W blenderze rozdrobnij krakersy i dodaj masło. Miel, aż krakersy będą miały konsystencję mokrego piasku. Następnie wrzucamy ciasteczka na blaszkę, ugniatamy, by zrobić zwarty spód. Na krakersy wykładamy tężejącą galaretkę i wstawiamy blaszkę do lodówki na godzinę.
  • W misce umieszczamy schłodzoną śmietankę i ubijamy na wysokich obrotach, aż będzie sztywna. Dodajemy po łyżce mascarpone, następnie cukier puder i miksujemy tylko do połączenia składników. Do miski ze śmietanką dorzucamy posiekane migdały i mieszamy szpatułką.
  • Wyciągamy blaszkę z galaretką i wykładamy śmietankę a na to warstwę bez. Wstawiamy ponownie do lodówki na minimum dwie godziny, by śmietanka stężała.
Zobacz
domowe wypieki
Ocena:
(głosy: 2 )

Jak widzisz, przepis na malinową chmurkę bez pieczenia jest banalnie prosty i większość osób sobie z nim poradzi. Ciasto w dalszym ciągu będzie wystawne i smakowite, ale nieco prostsze w wykonaniu.

  • Miniatura:
  • Wikimedia commons

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli