Spis treści
Malinowa chmurka bez pieczenia to ciasto, które jest idealnie wyważone pod względem smaku. Słodką bezę i krem przełamuje kwaskowata galaretka z mnóstwem malin. Tradycyjne ciasto jest bardzo pracochłonne, robienie kruchego spodu i chrupiącej bezy bywa problematyczne. Z tym przepisem nie będzie żadnej wpadki, a do tego czas przygotowania skraca się do minimum.
Ciasto milionowa chmurka cieszy się popularnością w naszym kraju, ze względu na bogaty wygląd i nienaganny smak. Ciasto przyciąga wzrok i kusi już od pierwszej chwili, dlatego pierwsze znika z talerza.
Jak to często bywa, pyszne ciasto jest zazwyczaj pracochłonnym wyrobem i tak bywa i w tym wypadku. Samo przygotowanie poszczególnych części to kilka godzin roboty, co już nie pasuje wielu z nas. Na szczęście istnieje łatwiejsza wersja tego deseru, której nie trzeba piec, a wiele składników można kupić gotowych w markecie.

W naszej wersji spód ciasta będzie wykonany z pokruszonych, słonych krakersów. Będą idealnie komponować się z innymi warstwami ciasta. Jeśli nie chcesz aż tak eksperymentować i wolisz tradycyjne kruche ciasto, możesz użyć tradycyjnych herbatników.
Malinowa chmurka bez pieczenia to strzał w 10!
Zdecydowanie najcięższą stroną tego deseru jest beza. Byle jaka beza to nie problem, ale ta pyszna i krucha jest trudna do osiągnięcia, albowiem trzeba ją suszyć przez wiele godzin. Ludzie zaczęli z niej rezygnować i podają ciasto wyłącznie z kremem — nie polecamy tej metody. Znacznie lepiej kupić gotowe beziki i poukładać je na wierzchu, a ciasto nie straci na charakterze.
Malinowa chmurka bez pieczenia
Składniki
na 12 porcji
Maliny
- 500 g maliny (mrożone)
- 2 galaretka truskawkowa
- 2 łyżka cukier
Krem śmietankowy
- 400 ml śmietana 36%
- 200 g mascarpone
- 3 łyżka cukier puder
- 1 garść migdały (opcjonalnie)
Góra ciasta
- 1 opakowanie małe bezy
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania galaretki. Mrożone truskawki wrzuć do garnka, dolej 100 ml wody i gotuj, aż owoce się rozpadną. Dodaj cukier, wymieszaj i przestudź. W misce umieść dwie szklanki wody i rozpuść galaretki. Dodaj owoce i wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
- W blenderze rozdrobnij krakersy i dodaj masło. Miel, aż krakersy będą miały konsystencję mokrego piasku. Następnie wrzucamy ciasteczka na blaszkę, ugniatamy, by zrobić zwarty spód. Na krakersy wykładamy tężejącą galaretkę i wstawiamy blaszkę do lodówki na godzinę.
- W misce umieszczamy schłodzoną śmietankę i ubijamy na wysokich obrotach, aż będzie sztywna. Dodajemy po łyżce mascarpone, następnie cukier puder i miksujemy tylko do połączenia składników. Do miski ze śmietanką dorzucamy posiekane migdały i mieszamy szpatułką.
- Wyciągamy blaszkę z galaretką i wykładamy śmietankę a na to warstwę bez. Wstawiamy ponownie do lodówki na minimum dwie godziny, by śmietanka stężała.
Jak widzisz, przepis na malinową chmurkę bez pieczenia jest banalnie prosty i większość osób sobie z nim poradzi. Ciasto w dalszym ciągu będzie wystawne i smakowite, ale nieco prostsze w wykonaniu.