Spis treści
Sałatka z botwinką to pomysł na wiosenną przekąskę w sam raz do mięsa z rusztu. Z racji tego, że sezon na młode liście jest bardzo krótki, trzeba się spieszyć z przygotowaniem sałatki z dodatkiem botwinki. Poniżej podrzucamy naszą przepis.
Sałatka do grilla powinna być pełna warzyw, bez ciężkiego sosu i mięsa. Taka przekąska to sposób na przemycenie cennych witamin, których brakuje w mięsie. Całe przygotowanie zajmie Ci 10 minut, a jedyna trudność to pokrojenie składników.
Najlepiej przygotować ją na świeżo zaraz przed podaniem, wtedy soki nie zdążą się zebrać na dnie miski, a wszystkie składniki będą chrupiące. Jako sosu do sałatki użyj oliwy i odrobiny soku z cytryny, składniki nie będą suche, a smaki idealnie się połączą.
Sałatka z botwinką
Składniki
na 2 porcje
- 1 botwinka
- 1 jabłko (kwaśne)
- 1 cebula
- 1/2 puszka groszek zielony
- 3 ogórki kiszone
- 1 kiełki
- 3 łyżka oliwa z oliwek
- 1 łyżka sok z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Botwinkę dobrze myjemy. Liście szatkujemy, a korzenie kroimy w kostkę.
- Jabłko, cebulę obieramy z łupki i kroimy w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy i płuczemy pod bieżącą wodą. Ogórki kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.
- Dorzuć kiełki i zamieszaj składniki. Polej warzywa oliwą zmieszaną z sokiem z cytryny. Na koniec dosypujemy sól i pieprz do smaku.
Sałatka z botwinką będzie idealna jako przekąska na majówkowe grilowanie w gronie przyjaciół. Ma bardzo orzeźwiający smak, a świeże warzywa przyjemnie chrupią w zębach.
Jeden komentarz