Spis treści
Szukasz pomysłu na zdrową i lekką przekąskę? Nasze domowe batony owsiane bez pieczenia spiszą się w tej roli idealnie!
Każdy z nas ma od czasu do czasu ochotę, aby coś przegryźć. Niestety w takich przypadkach, zamiast po owoce lub warzywa, sięgamy po gotowe przekąski. I są to zazwyczaj słodycze wszelkiej maści, paluszki lub chipsy. Takie rozwiązania na dłuższą metę nie przynoszą niczego dobrego. Po pierwsze, uczucie sytości pojawia się tylko na chwilę. I bardzo szybko znowu robimy się głodni. Po drugie, po zjedzeniu tego typu produktów, możemy mieć wyrzuty sumienia. Bo zamiast zjeść coś sensownego, znowu zapchaliśmy się czymś niezdrowym, co było pod ręką.
Dziś możesz skończyć z tym złym nawykiem raz na zawsze. Już za moment poznasz genialny przepis na zdrową i lekką przekąskę w domowym wydaniu. Tego przepisu po prostu nie możesz przegapić.
Dlaczego batony owsiane bez pieczenia?
Tym razem chciałabym zachęcić Cię do przygotowania małokalorycznych batonów na bazie płatków owsianych. Zrobisz je w kilka minut i to bez udziału piekarnika. Co więcej, cała procedura jest bardzo prosta, więc poradzi sobie z nią nawet największy laik kulinarny. Całą recepturę można też ciągle modyfikować, dodając nowe składniki. Tym samym przepis nigdy Ci się nie znudzi.
Warto również dodać, że pożywne, a zarazem zdrowe batony domowej roboty, dostarczą nam energii na kilka godzin. Bez problemu możesz je również zapakować i zabrać do pracy, na wycieczkę lub spakować maluchowi jako drugie śniadanie do szkoły. Czy to nie genialne?
Domowe batony owsiane bez pieczenia
Składniki
na 16 porcji
- 300 g płatki owsiane
- 100 g masło orzechowe
- 1/2 szkl. miód
- 100 g czekolada (gorzka )
- 100 g orzechy (nerkowca, włoskie, pekan)
- 100 g rodzynki (suszona śliwka, daktyle, żurawina)
Sposób przygotowania
- W dużej misce połącz ze sobą płatki owsiane, miód, masło orzechowe, wybrane orzechy oraz suszone owoce.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby stworzyły zwartą mieszankę.
- Następnie przełóż ją do formy do pieczenia. Koniecznie wcześniej umieść w niej papier do pieczenia, dzięki czemu bez problemu wyjmiesz gotowe batony z formy.
- Tak przygotowaną mieszankę wstaw do lodówki minimum na 2 godziny.
- I to wszystko. Smacznego!
Po wyjęciu formy z lodówki, kładziemy mieszankę owsianą z dodatkami na blat, po czym dzielimy na mniejsze kawałki. I to wszystko. Możesz zajadać się pysznymi batonami domowej roboty.
Co więcej, możesz podawać je solo lub pociąć papier do pieczenia w cienkie paski i przepasać nim batony przez środek. Taką konstrukcję zabezpiecz sznurkiem i zrób z niego pętelkę z kokardką. W takim wydaniu domowa przekąską będzie pięknie się prezentować.