Spis treści
Zupa pomidorowa to klasyk klasyków, nie ma osoby, która jej nie jadła. Pewnie każdy z was ma już wypracowany swój sposób na pyszną pomidorówkę, najczęściej robioną z ostatnio podanego rosołu. Po internecie krąży ciekawy patent na dodawanie majonezu do zupy? Co on daje? A może to po prostu zbędny tłuszcz? Sprawdź!
Majonez do zupy?
Otóż majonez okazuję się świetnym dodatkiem do pomidorówki. Śmiało może zastąpić śmietanę, którą zabielamy zupę. Tłuszcz zawarty w majonezie jest dobrym nośnikiem smaku. Dodaj go na końcu gotowania, albo zmieszaj z mąką i wodą, które zagęszczą zupę.
Pomidorowa z majonezem
Sposób przygotowania
- Obierz cebulę, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj obraną i pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę. Smaż wszystko cały czas mieszając.
- Dodaj ziele angielskie, listek laurowy oraz około 1l wody. Gotuj na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Do zupy dodaj passate i koncentrat. Dopraw solą i pieprzem, a następnie gotuj ok. 5 minut.
- Mąkę wsyp do miseczki, dodaj wodę i majonez, a następnie dokładnie wymieszaj. Wlej mieszankę do zupy i gotuj.
- Skosztuj i dopraw, jeśli czujesz, że ma za mało soli. Podawaj gorącą z makaronem i natką pietruszki.
Składniki
na 4 porcje
- 1 cebula
- 1 łyżka masło
- 1 sztuka marchew
- 1 sztuka pietruszka
- 4-5 ziarna ziele angielskie
- 1 liść laurowy
- 300 g passata pomidorowa
- 4 łyżka koncentrat pomidorowy
- 1 łyżka mąka pszenna
- 2 łyżka majonez
- szczypta sól (pieprz, cukier)
- 1 garść natka pietruszki