Spis treści
Czy wiesz, że wystarczą zaledwie 3 składniki, aby przygotować pyszny domowy sernik. Poradzi sobie z nim nawet największy laik kulinarny.
Chyba zgodzisz się ze mną, że nie ma lepszego ciasta od pysznego sernika. A kiedy jest mega puszysty i delikatny, to jego konsumpcja to prawdziwa uczta dla podniebienia. To tak, jakbyś jadła puchatą chmurkę. Po prostu coś niesamowitego!
Wiem, że wiele osób rezygnuje z pieczenia sernika, bo obawia się kulinarnej porażki. A wcale nie musi tak być. Co więcej, pyszne ciasto domowej roboty możesz zrobić zaledwie z 3 składników. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!
3-składnikowy sernik uda się za każdym razem
Wiem, że początkowo pomysł na ciasto zaledwie z 3 składników może wydawać się czystą abstrakcją, ale wcale tak nie jest. O czym przekonasz się już za moment.
Do przygotowania dzisiejszego ciasta potrzebujemy: 300 g sera z wiaderka, 450 g mleka skondensowanego oraz 5 jajek. I to naprawdę wszystko. Oczywiście możesz użyć również twarogu w kawałku, ale pamiętaj, że wtedy trzeba go zmielić minimum dwukrotnie. Ja osobiście zawsze używam sera z wiaderka, bo jest to dla mnie duże ułatwienie i sprawdzony sposób na zaoszczędzenie czasu. Też tak masz?
Skoro już wiemy, jakich produktów potrzebujemy, czas przejść do przepisu. On również jest bardzo prosty. Aby sernik wyszedł mega puszysty, należy najpierw oddzielić białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie łączymy ze sobą żółtka, mleko skondensowane oraz twaróg. Na koniec dodajemy ubite białka. Pamiętaj tylko, aby robić to ostrożnie, aby nie uszkodzić struktury ubitych białek. Tylko wtedy masz pewność, że sernik wyjdzie mega puszysty.
Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Znałaś go wcześniej? A może czytasz o nim po raz pierwszy? Nie zapomnij również napisać, jak często przygotowujesz domowe ciasta? U mnie pojawiają się w każdy weekend. W końcu weekend bez słodkiego, to weekend stracony 🙂 Też tak uważasz?