w , ,

Marchewka z groszkiem jak u babci. Nie zapomnij o 1 składniku

marchewka z groszkiem
Yana Gayvoronskaya

Na pewno nie jeden raz zajadłaś się tym pysznym dodatkiem u swojej babci. Marchewka z groszkiem na ciepło w jej wykonaniu była czymś wyjątkowym. Wiemy, jak odtworzyć ten niepowtarzalny smak.

Pamiętasz domowe obiady u babci? Ja zawsze z utęsknieniem czekałam na weekend, bo to wtedy odwiedzaliśmy dziadków na wsi. Babcia z tej okazji w każdą sobotę robiła pierogi, zaś w niedzielę serwowała pyszne kotlety z ziemniakami oraz właśnie miks marchewki i groszku w ciepłym wydaniu.

I muszę przyznać, że uwielbiałam ten dodatek. Nie tylko genialnie smakował, ale i fajnie się prezentował. Mocno kontrastująca paleta barw marchewki i groszku zawsze przykuwała moją uwagę. Też tak miałaś?

Marchewka z groszkiem na ciepło z dodatkiem cukru

Również moje maluchy pokochały warzywny dodatek do obiadu. Dlatego ten kultowy duet często gości w naszym menu. Co więcej, wiem dokładnie co zrobić, aby odwzorować smak pysznej marchewki z groszkiem jaką serwowała moja babcia.

Jak się okazuje, kluczowe znaczenie ma tu jeden składnik, który na pewno masz pod ręką. Mowa w tym przypadku o niepozornym cukrze, który w genialny sposób podkręci smak obu warzyw. Niepozorny i szybki trik, a może zmienić tak wiele.

Babciny przepis na marchewkę z groszkiem

Ten dodatek to genialny miks, który skradnie serce nawet największego niejadka. Po prostu palce lizać!
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Czas gotowania 15 min.

Składniki

na 6 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od obrania marchewek. Następnie kroimy je w drobną kostkę.
  • Przygotowaną w ten sposób marchewkę zaczynamy gotować.
  • W międzyczasie przygotowujemy groszek, po czym dodajemy go do garnka. I gotujemy do miękkości obu warzyw. Oczywiście jeśli kupiliśmy zielony groszek w wersji ugotowanej, pomijamy ten krok i gotujemy do miękkości tylko marchewkę. Natomiast groszek dodajemy dopiero do miękkiej i odcedzonej marchewki.
  • Następnie odcedzamy warzywa i łączymy je z domowej roboty zasmażką na bazie mąki i masła.
  • Na koniec doprawiamy przy pomocy soli i cukru.
  • Całość dokładnie mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.
  • Smacznego!
marchewka z groszkiem
Zobacz
dodatek do obiadu
Ocena:
(1 głos)

Teraz już wiesz, jak zrobić pyszną wariację domowego dodatku do obiadu. Koniecznie wykorzystaj babciny trik, a nie pożałujesz. Obok takiej kombinacji smakowej po prostu nie sposób przejść obojętnie. Zresztą sama możesz się o tym przekonać, wykorzystując nasz przepis jeszcze dziś.

  • Miniatura:
  • Yana Gayvoronskaya

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani