Spis treści
Na pewno nie jeden raz zajadłaś się tym pysznym dodatkiem u swojej babci. Marchewka z groszkiem na ciepło w jej wykonaniu była czymś wyjątkowym. Wiemy, jak odtworzyć ten niepowtarzalny smak.
Pamiętasz domowe obiady u babci? Ja zawsze z utęsknieniem czekałam na weekend, bo to wtedy odwiedzaliśmy dziadków na wsi. Babcia z tej okazji w każdą sobotę robiła pierogi, zaś w niedzielę serwowała pyszne kotlety z ziemniakami oraz właśnie miks marchewki i groszku w ciepłym wydaniu.
I muszę przyznać, że uwielbiałam ten dodatek. Nie tylko genialnie smakował, ale i fajnie się prezentował. Mocno kontrastująca paleta barw marchewki i groszku zawsze przykuwała moją uwagę. Też tak miałaś?
Marchewka z groszkiem na ciepło z dodatkiem cukru
Również moje maluchy pokochały warzywny dodatek do obiadu. Dlatego ten kultowy duet często gości w naszym menu. Co więcej, wiem dokładnie co zrobić, aby odwzorować smak pysznej marchewki z groszkiem jaką serwowała moja babcia.
Jak się okazuje, kluczowe znaczenie ma tu jeden składnik, który na pewno masz pod ręką. Mowa w tym przypadku o niepozornym cukrze, który w genialny sposób podkręci smak obu warzyw. Niepozorny i szybki trik, a może zmienić tak wiele.
Babciny przepis na marchewkę z groszkiem
Składniki
na 6 porcji
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od obrania marchewek. Następnie kroimy je w drobną kostkę.
- Przygotowaną w ten sposób marchewkę zaczynamy gotować.
- W międzyczasie przygotowujemy groszek, po czym dodajemy go do garnka. I gotujemy do miękkości obu warzyw. Oczywiście jeśli kupiliśmy zielony groszek w wersji ugotowanej, pomijamy ten krok i gotujemy do miękkości tylko marchewkę. Natomiast groszek dodajemy dopiero do miękkiej i odcedzonej marchewki.
- Następnie odcedzamy warzywa i łączymy je z domowej roboty zasmażką na bazie mąki i masła.
- Na koniec doprawiamy przy pomocy soli i cukru.
- Całość dokładnie mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.
- Smacznego!
Teraz już wiesz, jak zrobić pyszną wariację domowego dodatku do obiadu. Koniecznie wykorzystaj babciny trik, a nie pożałujesz. Obok takiej kombinacji smakowej po prostu nie sposób przejść obojętnie. Zresztą sama możesz się o tym przekonać, wykorzystując nasz przepis jeszcze dziś.