w

Domowy hibiskus jak ze Starbucks’a! Smak jest identyczny

Kojarzycie ten sławny napój o różowym zabarwieniu i skomplikowanej nazwie? Można go kupić latem w jednej z najbardziej znanej sieci kawiarni na całym świecie. Choć napój jest smaczny i dobrze orzeźwia w upalne dni, jego cena sprawia, że jest nam momentami gorąco, najmniejszy kubeczek napoju (354 ml) kosztuje prawie 17 zł! W tej cenie jesteśmy w stanie kupić wszystkie potrzebne składniki na zrobienie swojego orzeźwiającego napoju.

Berry Hibiskus

Pani Renata podjęła się odtworzenia kultowego napoju na bazie soku z winogron i hibiskusa. Jej przepis jest prosty, składniki są łatwo dostępne i stosunkowo tanie, jeśli bierzemy pod uwagę cenę oryginalnego napoju z kawiarni.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 1 godz.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Do garnka wlewamy 5 filiżanek wody i sok z winogron, gotuje do momentu wrzenia, a następnie odstawiamy. Wsypujemy ona rodzaje herbaty. Zostawiamy do zaparzenia na 30 minut.
  • Obieramy imbir i kroimy na małe kawałeczki.
  • Do garnka dodajemy filiżankę wody i cukier, gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć, ściągamy wszystko z ognia i dorzucamy imbir. Odczekujemy 30 min.
  • Przecedzoną Herbatę przelewamy do dzbanka, dorzucamy wywar imbirowy (również przecedzony przez sito).
  • Rozgniatamy maliny i przecieramy przez sitko. Mus wlewamy do herbaty i mieszamy.
  • Dolewamy filiżankę zimnej wody do naszego wywaru, dorzucamy lód i mrożone jagody.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze

Berry Hibiskus
Na porcję przypada:
Kalorie
263.1
Tłuszcze
 
0.4
g
1
%
Węglowodany
 
66.5
g
22
%
Błonnik
 
0.5
g
2
%
Białka
 
0.8
g
2
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli